Bănci și Asigurări

Tabloul începutului de an pe bursă e dominat de nuanţe de roşu: Indicele BET a pierdut 5,5%, SIF-urile au scăderi de peste 10%, iar din capitalizarea companiilor locale s-au evaporat 5,6 mld. lei

Tabloul începutului de an pe bursă e dominat de nuanţe...

Autor: Andrei Chirileasa

17.03.2014, 00:08 867

Bursa a debutat în 2014 sub auspicii favorabile: pieţele din SUA şi Germania erau la maxime istorice, iar in­di­ce­le BET venea după o creş­tere de 26% în 2013, cea mai bună din ultimii patru ani, şi mai ales după lis­ta­rea Romgaz şi o serie de tranzacţii im­por­tante derulate în ultimele luni ale anu­lui (plasamentele de la Petrom şi Trans­gaz, oferta de obligaţiuni a Trans­elec­trica) în urma cărora fondurile de in­ves­tiţii străine deveniseră destul de atente la ce se întâmplă pe piaţa de la Bucureşti.

Evoluţiile pozitive au ţinut însă doar o săptămână, până pe 10 ianuarie, când in­dicele BET a atins maximul ultimilor cinci ani şi jumătate (6.600 de puncte), după care pe bursă au început să apară co­recţiile, mai întâi timid, iar în ultimele săptămâni tot mai puternice. Astfel, după ce a pierdut 1,77% în ianuarie şi a re­cu­perat 0,89% în februarie, indicele BET a pierdut 4,66% de la începutul lunii martie, în doar două săptămâni, iar faţă de maximul din ianuarie s-a corectat cu 7%.

Scăderile s-au accentuat după iz­buc­nirea conflictului din Ucraina prin ocu­pa­rea Crimeii de către Rusia, la finalul lunii februarie. Creşterea tensiunilor poli­tice dintre Rusia şi puterile occi­den­tale a determinat corecţii puternice pe pie­ţele de capital din întreaga lume, dar bursele din regiune au fost printre cele mai afectate. Bursa americană are o scă­dere de 1% faţă de finalul lunii fe­brua­rie, cea din Germania a pierdut 6,6%, iar cea din Rusia s-a prăbuşit cu 16%.

„La nivel internaţional, bursele au consemnat scăderi mai mari în ultimele zile datorită în principal temerilor pri­vind problemele din Ucraina şi unor semnale economice mai slabe în China“, spun analiştii firmei de brokeraj Interca­pital Invest.

Pe bursa locală, Fondul Proprietatea (FP) a pierdut 4,4% în ultimele două săp­tămâni, OMV Petrom (SNP) a scă­zut cu 5,1%, iar BRD a pierdut 6,9%. În cazul SIF-urilor, scăderile sunt şi mai mari, ajungând până la 10% în cazul SIF Banat-Crişana (SIF 1) şi 17,4% în cazul SIF Transilvania (SIF 3). Cele două SIF-uri au fost taxate puternic de inves­ti­tori după ce au propus nedistribuirea de dividende din profiturile obţinute în 2013. SIF-urile care au propus în schimb di­vi­dende consistente, au rezistat bine şi pe bursă. Astfel, SIF Oltenia (SIF 5) are o corecţie de doar 0,6% de la începutul lunii, iar SIF Muntenia (SIF 4) are un câştig de aproape 3%. SIF Muntenia ar putea distribui până la 85% din profitul pe anul trecut sub formă de dividende, iar la SIF Oltenia rata de distribuire este de 71%.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

WikiZF: Profilul companiei OMV Petrom

Faţă de finalul anului trecut, scă­de­rile principalelor acţiuni sunt şi mai mari. Pe­trom are minus 8,3%, iar BRD are o scă­dere de 9,4%. Campioanele scă­de­ri­lor sunt însă Nuclearelectrica (SNN) şi SIF Transilvania (SIF 3) cu pierderi de circa 22%.

WikiZF: Profilul companiei BRD

WikiZF: Profilul companiei SIF Oltenia

În total, 38 dintre cei 79 de emitenţi tran­zacţionaţi anul acesta pe bursă au scă­deri de peste 5% şi doar 16 au creşteri de peste 5% de la începutul anului, însă creş­terile sunt în general pe acţiuni puţin li­chide. Campionul creşterilor este şi anul acesta dezvoltatorul imobiliar Im­pact (IMP), cu un avans de 47%. Din­tre acţiunile lichide, cea mai bună evo­lu­ţie a avut-o Transgaz (TGN), cu un avans de 2,2%, deoarece investitorii se aşteap­tă la dividende consistente şi anul acesta.

WikiZF: Profilul companiei Nuclearelectrica

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.03.2014

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO