Bănci și Asigurări

Theodor Stolojan: Cine trebuie să facă foaia de parcurs pentru adoptarea euro?

Theodor Stolojan: Cine trebuie să facă foaia de parcurs...

Autor: Liviu Popescu

06.11.2015, 11:51 141
Guvernul ar trebui, dar nu poate. BNR ar trebui să iasă cu acest program şi să îl prezinte guvernului.
 
BNR spune că s-au propus diferite date de aderare în care s-a arătat că este nevoie de un program, un plan de acţiune, o foaie de parcurs. Cine ar trebui să facă acest program? Guvernul ar trebui, dar nu poate, consideră Theodor Stolojan.
 
“Cine ar trebui să prezinte acest program? Guvernul ar trebui, dar nu poate. Părerea mea este, şi mă adresez instituţiei BNR, că BNR trebuie să iasă cu acest program, să îl prezinte guvernului şi să ştie şi populaţia ca acest program există. Nu putem să stăm să discutăm despre necesitatea unui program, trebuie făcut acest pas până la urmă, astfel stăm şi aşteptăm. Ce aşteptăm? Nu ştiu.”
 
Stolojan a mai adăugat că se vorbeşte foarte mult de costurile pe care România urmează să le suporte dacă intră în zona euro.
 
“Nu vorbim nimic de costurile rămânerii în afara zonei euro. La nivelul Uniunii Europene, din ce în ce mai multe decizii se iau în zona euro, şi nu în afara acestei zone, decizii formale se pregătesc informale. Marea Britanie încearcă să corecteze acest process, dar rezultatele negocierilor dintre Marea Britanie şi UE va fi conturarea mai departe a zonei euro ca o zonă care face jocurile în UE. În România, în 2025, 2050, 2100, suntem nemuritori până la urmă.”
 
Al treilea comentariu făcut astăzi de Stolojan la o conferinţă cu tema România şi zona euro a fost despre convergenţa structurală. “O ţară care produce servicii şi produse cu valoare adăugată mică nu poate fi competitivă? Cine contestă că o asemenea ţară nu poate fi comeptitivă? Sunt împotriva celor care leagă aderarea la zona euro de standardul PIB per capita. Convergenţa structurală este cheia intrării în zona euro”
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO