Bănci și Asigurări

Tiriac Leasing, finantari de 164 de milioane de euro in noua luni

06.11.2007, 18:20 16

Tiriac Leasing, companie membra a grupului Tiriac Holdings, a acordat in primele noua luni finantari de 164 de milioane de euro, in crestere cu 44% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Circa 90% din contractele incheiate de companie reprezinta finantari pentru achizitia de autovehicule, iar 10% sunt destinate achizitiei de echipamente industriale.
Comparativ cu primele noua luni din 2006, compania a inregistrat o crestere usoara pe segmentul finantarilor pentru echipamente, tendinta vizibila, de altfel, in toata piata. Numarul contactelor incheiate de Tiriac Leasing in aceasta perioada este de peste 5.600.
Compania urmeaza sa ia un credit de 2 milioane de euro de la Banca Romaneasca pentru finantarea contractelor de leasing, potrivit unui anunt publicat recent in Monitorul Oficial.
In 2006, Tiriac Leasing a fost a saptea companie de pe piata, cu o valoare a bunurilor finantate de 152,7 milioane de euro, aproape dublu fata de anul anterior.
In prezent, cele mai mari companii de leasing sunt UniCredit Leasing Corporation, BCR Leasing, Porsche Leasing si Raiffeisen Leasing. Piata locala a leasingului ar putea ajunge in acest an la 4,6 miliarde de euro, potrivit estimarilor Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare Nebancare (ALB), dupa ce anul trecut a fost de 3,26 miliarde de euro.
In prima jumatate a acestui an, companiile de leasing au acordat finantari in valoare de 2,17 miliarde de euro, in crestere cu 46% fata de primul semestru al anului trecut, peste 71% din acestea fiind destinate achizitiei de autovehicule.
Pentru achizitia de echipamente au fost utilizate 22% din finantarile acordate, iar pentru dezvoltarile imobiliare - 7%.
Cea mai mare parte din finantarile pentru sectorul imobiliar au fost folosite pentru constructia de cladiri de birouri - 54%, restul fiind utilizate pentru spatii comerciale - 34% si dezvoltarea de proiecte rezidentiale - 12%.
In cazul leasingului auto, automobilele reprezinta 54% din finantarile acordate, vehiculele comerciale - 43%, iar restul de 3% - alte vehicule.
Piata locala a leasingului este controlata de companiile afiliate bancilor, care la sfarsitul primului semestru detineau o cota de 65%, in timp ce companiile independente detin 26% din piata, iar 9% din finantari au fost acordate de firme captive, apartinand unor producatori sau importatori auto.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO