Bănci și Asigurări

Toamna a reaprins apetitul pentru imprumuturi imobiliare

Toamna a reaprins apetitul pentru imprumuturi imobiliare
10.11.2008, 16:02 30

Exprimat in euro, soldul creditului ipotecar a urcat cu 3,3% sau 150 de milioane de euro in septembrie, ajungand la 4,7 miliarde de euro. In august, cresterea fusese de 180 de milioane de euro, potrivit datelor BNR.

Aceasta accelerare vine dupa ce finantarile imobiliare incetinisera semnificativ la inceputul verii.
"S-a simtit o crestere a cererii in septembrie, care cred ca a venit mai degraba din partea clientilor, in conditiile in care bancile nu au mai avut campanii agresive", comenteaza Lucian Cojocaru, director executiv Pol Retea Comerciala in cadrul BRD-SocGen.
El spune ca vanzarile de credite imobiliare au fost mai bune decat se astepta initial, desi piata ramane "destul de subtire".
Soldul total al creditului ipotecar si imobiliar era la sfarsitul lui septembrie de 19,16 miliarde de lei (echivalentul a 5,1 miliarde de euro), marcand o crestere cu 8,4% comparativ cu luna precedenta. Acesta este cel mai mare pas lunar inregistrat din noiembrie 2007.
BNR raporteaza datele privind creditele ipotecare si imobiliare in lei, astfel ca evolutiile sunt influentate de variatiile cursului de schimb. In septembrie euro s-a apreciat cu 5,6% in fata leului, iar aceasta miscare a afectat si raportarile statistice. Calculata in lei, cresterea soldului creditului in valuta a fost in septembrie de 9%, din nou cel mai mare salt inregistrat din noiembrie anul trecut.
Creditul imobiliar in lei ramane marginal, cu un sold de 1,6 miliarde de lei (430 de milioane de euro), avand astfel o pondere de 8% in total. Cresterea anuala a creditului in lei a incetinit incepand din iunie si a ajuns la doar 22%. Daca se calculeaza in euro, soldul acestor imprumuturi s-a intors in septembrie la valoarea din mai, iar comparativ cu septembrie anul trecut, cresterea ar fi de numai 10%. 
In schimb, creditul in valuta inregistreaza un ritm anual de crestere de 70%, fata de 69% in august si 67% in septembrie 2008. 
Soldul total al creditului ipotecar inregistra in septembrie o crestere anuala cu 65%, fata de 61% in septembrie anul trecut.
Cererea mai mare din partea clientilor pentru credite din aceasta toamna a venit in conditiile in care BNR a publicat in august reglementari noi, prin care intareste conditiile de acordare de imprumuturi pentru persoanele fizice. Bancile au avut termen pana la inceputul lunii octombrie sa prezinte la BNR pentru avizare variante revizuite ale normelor proprii de creditare. Pana acum, dintre bancile mari doar UniCredit Tiriac a anuntat implementarea noilor norme, iar BCR a precizat ca a redus gradul de indatorare acceptat pentru clienti, pe baza normativelor Bancii Nationale, insa normele revizuite vor fi implementate din decembrie.
Chiar guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a subliniat recent ca pana in octombrie s-a vazut o graba pentru acordarea de credite, dupa care bancile au calcat brusc frana.
Deteriorarea conditiilor de pe pietele externe, care a determinat aproape imediat o restrangere a finantarilor oferite bancilor locale de catre actionarii lor, a dus la disparitia din oferte a creditelor in franci elvetieni, iar unele banci au renuntat chiar si la imprumuturile in euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO