Bănci și Asigurări

Topul profiturilor in banci in 2009

29.03.2010, 00:00 117

Recesiunea din 2009 nu a insemnat doar intrarea pe pierdere a 20de banci din totalul de 42, ci si clasarea in topul celor mai mariprofituri a unor jucatori cu cote de piata dupa active mai mici de3% sau oportunitati de crestere a castigurilor pentru uneleinstitutii de credit.

BRD, a doua banca de pe piata dupa active, a inregistrat cel maimare profit net dupa standardele romanesti de contabilitate (RAS),detasandu-se de restul competitorilor cu un castig de 792 mil. lei(187 mil. euro), chiar daca mai mic cu peste 40% fata de 2008.

A doua clasata a fost Raiffeisen Bank, cu 288,5 mil. lei, insala mare distanta de locul intai. Raiffeisen a obtinut al doileaprofit de pe piata desi in clasamentul activelor a coborat pepozitia a saptea. BCR, liderul pietei dupa active, s-a situat pelocul al treilea, cu 237,9 mil. lei (circa 56 mil. euro), costulprovizioanelor pentru riscul de credit provocand o scadere de 78% acastigului net. La mica distanta in urma sa, UniCredit Tiriac Banka ocupat locul al patrulea, cu aproape 236 mil. lei. Si UniCredit areusit sa ocupe o pozitie mai buna in clasamentul pietei dupaprofit decat dupa active, unde a incheiat anul 2009 pe locul 6.

Raportarea financiara dupa contabilitatea locala reprezintasingurul reper care permite o comparatie intre toti jucatorii inconditiile in care doua dintre cele mai mare banci - BRD si BancaTransilvania - fac raportari doar in RAS, fiind listate la bursa,in timp ce restul folosesc diferite variante ale standardelorinternationale de raportare (IFRS), unele isi grupeaza liniile debusiness dupa optiunea bancii-mama, care reflecta si o parte dincastigurile locale, sau altele publica doar date la nivel de grupfinanciar. Razvan Voican

Diferitele sisteme de raportare fac ca in unele cazuri diferentadintre rezultatul in RAS si cel in IFRS sa fie de cateva milioanede euro, in timp ce in altele este vorba de diferenta dintrepierdere si profit, in primul rand ca urmare a tratamentuluidiferit al provizioanelor.

Daca BRD, Raiffeisen, BCR si UniCredit se regasesc si in top 10dupa active, in clasamentul profiturilor locul 5 este ocupat debanca de stat Eximbank, cu 145 mil. lei, la o cota de piata dupaactive de numai 1%.

De altfel, Eximbank face parte dintre bancile care in pofidacrizei au reusit sa-si majoreze profiturile dupa contabilitatealocala, si nu cu putin.

Astfel, banca de stat si-a majorat profitul cu 82% fata de anulprecedent, Piraeus Bank a inregistrat o crestere de 78%, BancaRomaneasca-NBG, un plus de 67%, iar profitul RBS a urcat cu 66% inlei. Asa se face ca RBS, cu 103 mil. lei, si Piraeus, cu 82 mil.lei, si-au facut loc in clasamentul celor mai profitabile banci,desi la active sunt sub locul 10.

Banca Transilvania ocupa locul opt si la profit si la active, intimp ce olandezii de la ING stau mai bine cu profitul, situandu-sepe locul 9, cu 53 mil. lei, in timp ce la active au ramas pe10.

Topul celor mai mari zece profituri este incheiat de Citibank,cu 49 mil. lei. In urma sa vine a doua banca de stat de pe piata,CEC Bank, cu 42 mil. lei, urmata de doua banci grecesti - AlphaBank cu 33 mil. lei si Banca Romaneasca cu 24 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO