Bănci și Asigurări

Tranzactii pe card de 2,2 mld. dolari: numai 120 mil. plati la comercianti

29.09.2004, 00:00 17



Valoarea platilor facute la comercianti cu ajutorul cardurilor se apropie cu mare greutate de sume semnificative, in timp ce dominante raman operatiunile de retragere de numerar de la bancomate.



Visa, unul din cei doi mari ai pietei internationale a instrumentelor de plata, a inregistrat in anul incheiat in iunie 2004 plati cu cardul la comercianti de aproape 120 milioane de dolari. Cresterea spectaculoasa de 113% fata de perioada anterioara este justificata de baza de raportare infima.



Incurajatoare este cresterea cu 135% a numarului tranzactiilor in locatiile comerciale, pana la peste 2,2 milioane de tranzactii, insa prea putini detinatori de carduri "risca" sa experimenteze astfel de functii ale cardului.



In acelasi timp, retragerile de numerar au ridicat valoarea totala a tranzactiilor prin carduri Visa la peste 2,2 miliarde de dolari din iunie 2003 pana in iunie 2004 - in crestere cu 66%. De altfel, din numarul total de tranzactii cu carduri Visa, aproape 95% au fost operatiuni derulate la bancomate. Ponderea valorii tranzactiilor la terminalele de acceptare - POS - a crescut usor, de la 4,2% in trimestrul II 2003 la 5,4% in aceeasi perioada a acestui an.



Cresterea retelei de acceptare sprijina extinderea folosirii cardurilor pentru plati. La sfarsitul lunii iunie 2004, existau 13.523 locatii comerciale care accepta cardurile Visa, ceea ce reprezinta o crestere de 48%, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent.



"Aceste rezultate sunt foarte promitatoare, deoarece arata ca operatiunile prin carduri sunt tot mai raspandite, nu doar la bancomate, ci - foarte important - in locatiile comerciale, pentru plata bunurilor si serviciilor in magazine sau restaurante, la benzinarii sau cinematografe", spune Catalin Cretu, Area Manager pentru Romania si Bulgaria, Visa International CEMEA.



La sfarsitul lunii iunie 2004, existau circa 2,44 milioane de carduri Visa in Romania, cu 33,4% mai multe comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Potrivit datelor BNR, la jumatatea lui 2004 erau pe piata 5,125 milioane de carduri active, ceea ce inseamna ca MasterCard isi patreaza un avans fata de Visa, cu circa 2,81 milioane de carduri. MasterCard nu a facut insa publice rezultate semestriale.



Visa are in prezent 20 de banci membre, sapte fiind in diferite stadii de certificare.



Cel mai simplu produs al sau - cardul Visa Electron - este si cel mai raspandit pe piata, cu o pondere de 87%, prea putini clienti ai bancilor aratandu-se interesati de servicii mai sofisticate. O "descoperire" relativ recenta este facilitatea de descoperit de cont aferenta anumitor carduri, insa dobanzile ridicate la lei au temperat interesul pentru aceste instrumente.



"Stim foarte bine ca exista pe piata clienti potentiali care ar putea obtine carduri din categoria premium", spune Cretu. Mai ramane insa si ca bancile sa-i gaseasca.



In perioada urmatoare, una din provocarile importante pentru bancile cu retele mari de bancomate si POS-uri este implementarea tehnologiei cu cip cel putin la acceptare, in conditiile in care strainii care detin astfel de carduri nu le pot folosi in Romania. De asemenea, aceasta tehnologie va ridica gradul de siguranta al operatiunilor, o intarziere a modernizarii sistemelor fata de cele din Vest putand conduce la o crestere a fraudelor.



Potrivit ultimelor statistici ale BNR, numarul de carduri active emise de bancile romanesti urcase la 5,27 milioane la sfarsitul lunii august, dintre care 5,19 milioane carduri in lei iar restul in valuta.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO