Bănci și Asigurări

Tranzactii zilnice record de peste 2,4 mld. euro pe piata monetara

02.12.2004, 00:00 14



Volumul mediu zilnic al tranzactiilor pe piata monetara interbancara a depasit pentru a doua oara in luna octombrie nivelul de 100.000 de miliarde de lei (circa 2,4 miliarde de euro in echivalent), dupa recordul de 101.239 miliarde de lei (2,49 mld. euro) inregistrat in luna iulie. Comparativ cu nivelul din octombrie 2004, piata a atins o crestere de peste 34%, in conditiile in care media zilnica a depozitelor atrase de banca centrala nu a consemnat fluctuatii majore.



Rulajul pietei depozitelor dintre institutiile de credit, inclusiv BNR, a crescut substantial in acest an, determinand sporirea la cel mai inalt nivel din ultimii cinci ani a adancimii pietei monetare, calculata ca pondere in PIB (6% fata de 3,9% in 2003), potrivit datelor bancii centrale.



In primul semestru din acest an, volumul mediu al tranzactiilor segmentului interbanci a crescut cu circa 40% fata de semestrul al doilea din 2003, atingand valoarea de 3.415 miliarde de lei (84 milioane de euro).



Sporul de cerere a pietei a provenit atat de la bancile care utilizeaza in mod constant resursele interbnacare pentru acoperirea nevoilor temporare de trezorerie, cat si de la unele banci care si-au majorat plasamentele in depozite la BNR, finantandu-si golurile temporare de lichiditate prin atragerea de resurse pe termen foarte scurt.



In acelasi timp, banca centrala si-a suplimentat puternic operatiunile de drenare a excedentului de lei pe care tot ea l-a alimentat prin cumpararile de valuta realizate mai ales in prima jumatate a anului. Majorarea capacitatii de drenare a fost sustinuta atat prin lansarea primelor certificate de depozit emise de BNR la scadenta de trei luni, dar si de interesul crescand al institutiilor de credit pentru astfel de plasamente, in conditiile anticiparii declinului ratei dobanzii de interventie.



In semestrul I, fluxul mediu zilnic al depozitelor atrase de BNR a crescut cu 15%, in timp ce ponderea operatiunilor bancii centrale in rulajul pietei depozitelor s-a restrans. In primele cinci luni din 2004, BNR a folosit ca unic instrument de operatiuni pe piata monetara depozitele atrase cu scadenta la o luna, rata de dobanda fiind conservata la 21,25% pe an. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO