Bănci și Asigurări

Trei bănci mari împlinesc 20 de ani pe 1 decembrie: BCR, BRD şi Raiffeisen (Banca Agricolă)

Autor: Voican Razvan

25.11.2010, 23:05 92

1 decembrie 1990 a fost data de la care Banca Naţională a permisînceperea activităţii pentru trei mari bănci înfiinţate casocietăţi comerciale pe acţiuni cu capital majoritar de stat: BCR,BRD şi Banca Agricolă (în prezent Raiffeisen). Ceva mai devreme, pe19 iulie 1990 a primit autorizaţia de funcţionare prima instituţiede credit cu capital privat, Banca pentru Mica Industrie şi LiberaIniţiativă, botezată apoi Mindbank, iar în 2006 a fost preluată degrecii de la ATE Bank.

Apoi, pe 20 martie 1991 a fost autorizată să înceapăoperaţiunile şi fosta Banca Ţiriac, încorporată în prezent înUniCredit Ţiriac Bank. Tot anul viitor împlineşte 20 de ani şiBancpost, înfiinţată ca bancă de stat şi controlată în prezent degrecii de la EFG Eurobank. Actuala Bank Leumi operează pe licenţafostei bănci Dacia Felix, acordată în aprilie 1991.

Acestea au fost primele bănci comerciale autorizate după 1989,alături de CEC, care funcţionase şi în perioada comunistă. De fapta mai fost una, dar care a dispărut în 1999: tot în decembrie 1990,dar spre sfârşitul lunii, pe 28, a fost înfiinţată fosta Bancorex,care prelua activul şi pasivul Băncii Române de Comerţ Exterior şicare a ajuns în faliment.

BCR a fost constituită prin restructurarea Băncii Naţionale,preluând portofoliul de credite pentru industrie care până atuncifusese gestionat de către BNR. Activele preluate însumau 273 mld.lei. Pe 21 octombrie 1999 banca a fuzionat prin absorbţie cuBancorex, preluând activele sănătoase. Acela a fost momentulcrucial pentru poziţionarea BCR ca lider de piaţă după active,rămânând şi în prezent pe primul loc în sistemul bancar local dupăacest indicator.

În decembrie 2005 a urmat privatizarea cu austriecii de la ErsteGroup, care au ajuns să deţină în prezent peste 69% din capitalulbăncii. Din 2006, când a fost integrată efectiv în grupul Erste,BCR a trecut printr-un proces de restructurare şi modernizare, ceamai mare parte a etapelor prevăzute fiind parcurse înainte să aparăcriza spre sfârşitul lui 2008. De la gestionarea creşterii rapidedin 2006 - 2008 s-a trecut la managementul efectelor crizei, careau ajuns să se reflecte anul acesta în creditele neperformante deaproape 17% din portofoliu. Banca are active de circa 15,3 mld.euro şi o cotă de piaţă la credite de aproximativ 22%.

Numai BCR a început să sărbătorească aniversarea a 20 deani.

La rândul său, BRD a fost autorizată pe 1 decembrie 1990 cabancă comercială cu capital majoritar de stat prin preluareaactivelor şi pasivelor fostei Bănci de Investiţii, care finanţaseconstrucţia metroului. În martie 1999, grupul francez SocieteGenerale a cumpărat 51% din acţiuni, preluând controlul asuprabăncii. În ultimii zece ani BRD-SocGen s-a situat pe locul aldoilea după cota de piaţă la active.

Tot pe 1 decembrie 1990 a fost înfiinţată prin hotărâre deguvern Banca Agricolă ca societate pe acţiuni, cu capital social de6 mil. lei, care a preluat bilanţul şi imobilele fostei Băncipentru Agricultură şi Industrie Alimentară din perioada comunistă.Statul era acţionar unic.

În 2001, banca a fost salvată prin privatizarea cu austriecii dela Raiffeisen, devenind Banca Agricolă Raiffeisen, iar în vara lui2002 a fuzionat cu Raiffeisenbank, subsidiara locală a RZB,devenind Raiffeisen Bank România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO