Bănci și Asigurări

Trei banci si cinci asiguratori intra in topul financiar regional

11.09.2007, 14:17 21

Primele trei banci romanesti ocupa pozitii disparate in top, clasamentul comparand activele detinute de fiecare entitate la sfarsitul anului trecut.
BCR, cea mai mare banca de pe piata locala, reuseste sa intre chiar in topul primilor zece jucatori din regiune, insa abia pe pozitia a zecea. Banca detinea la sfarsitul anului trecut active de 14 miliarde de euro.
Pe prima pozitie a topului se afla OTP Bank, cel mai mare grup financiar din Ungaria. Deloitte a luat in calcul activele consolidate ale grupului pe toate pietele pe care este prezent, totalizand 28,4 miliarde de euro.
Grupul maghiar este prezent si pe piata locala, insa OTP Bank Romania este inca un jucator din esalonul al doilea, desi a reusit sa-si dezvolte rapid afacerile anul trecut.
In afara de OTP, nicio alta banca maghiara nu mai intra in top zece.
In schimb, trei banci din Cehia ocupa pozitii intre primii zece jucatori. Ceskoslovenka, cea mai mare banca din Cehia, detinuta de grupul belgian KBC, se situeaza pe pozitia a doua. O alta banca ceheasca, Ceska Sporitelna, detinuta de Erste (proprietarul BCR), se claseaza pe locul trei.
In total, intre primii zece jucatori pe piata bancara regionala trei sunt din Cehia, in timp ce alti trei sunt din Polonia. Estonia, Slovenia, Romania si Ungaria au cate o singura banca in top zece.
BRD-SocGen, a doua banca din sistemul bancar romanesc, se claseaza abia pe locul 18 la nivel regional. Banca avea la sfarsitul anului trecut active de 8,28 miliarde de euro.
Cea de-a treia banca locala, Raiffeisen, ajunge pe locul 43 la nivel regional, cu active de 4,1 miliarde de euro.
Ultima intrata in clasamentul regional, Hypo Banca din Croatia, avea la sfarsitul anului trecut active de 3,14 miliarde de euro.
Dupa primul semestru al lui 2007, mai multe banci romanesti detineau active de peste 3 miliarde de euro. Al patrulea jucator de pe piata, UniCredit Tiriac (aparut chiar in iunie prin fuziunea UniCredit cu HVB Tiriac), avea active de 3,6 miliarde de euro. In continuare, Banca Transilvania detinea active de 3,15 miliarde de euro. Alte doua banci locale erau foarte aproape de aceste niveluri - Bancpost cu active de 3 miliarde de euro si Alpha Bank, cu 2,95 miliarde de euro.
Bancile romanesti sunt penalizate in acest clasament de tactica adoptata in ultimii doi ani, de transfer al creditelor catre actionarii din strainatate. "Exportul de credite" a fost aplicat in special pentru finantarile acordate in moneda straina, bancile evitand astfel costurile ridicate impuse de BNR, prin mentinerea rezervelor minime la valuta la un nivel ridicat (40% pe an). Astfel, bancile locale actioneaza doar ca intermediari, creditele fiind inregistrate efectiv in bilantul actionarilor din strainatate.
Daca in clasamentul primelor 50 de banci din regiune se regasesc doar trei jucatori de pe piata locala, in topul asiguratorilor din Europa Centrala si de Est dupa valoarea primelor brute subscrise sunt prezente cinci companii din Romania. Niciuna insa nu ocupa vreun loc in top 10, jumatate dintre companiile de aici fiind din Polonia (locurile 1, 6, 7, 8 si 9). Pe locurile 2 si 3 sunt asiguratori din Republica Ceha, pe locul 4 - din Slovenia, iar pe 5 si 10 - din Ungaria.
Prima companie din clasamentul asiguratorilor din Europa Centrala si de Est este PZU din Polonia, la care au fost subscrise in 2006 prime brute de 3,92 miliarde de euro. De altfel, 17 companii din primele 50 din regiune sunt situate in Polonia.
Aproape toti asiguratorii din clasament au actionariat privat, doar doi fiind controlati de stat (companiile de pe locurile 4 si 29). Allianz-Tiriac, liderul pietei asigurarilor din Romania, ocupa locul 18 in clasamentul realizat de Deloitte, cu afaceri de 316,6 milioane de euro in 2006. Grupul german Allianz este prezent in acest clasament cu inca patru companii, din care doua sunt in top 10 (subsidiarele din Ungaria si Polonia) si inca doua in top 20 (Slovacia si Croatia).
Allianz detine 51% din actiunile subsidiarei din Romania, restul fiind controlate de omul de afaceri Ion Tiriac, prin societatea off-shore Vesanio Trading.
In a doua jumatate a clasamentului asiguratorilor, pe locul 33, se gaseste Omniasig, care a inregistrat prime brute subscrise de 152 de milioane de euro anul trecut. Compania face parte din grupul austriac Vienna Insurance. La doar doua locuri distanta, pe 35, se afla Asirom, companie la care Vienna Insurance detine 30% din actiuni.
In clasament asiguratorul este prezent cu afaceri de 144,6 milioane de euro in 2006, in conditiile in care informatiile raportate de companie Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor indica un volum al primelor brute subscrise de 170,2 milioane de euro, mai mare decat cel inregistrat de Omniasig.
Aproape de coada clasamentului, pe locul 44, se afla BCR Asigurari, cu prime brute subscrise de 120,3 milioane de euro anul trecut. Locul 47 este ocupat de a cincea companie din acest top, Asiban. Actionarii companiei sunt patru banci: BCR, BRD-SocGen, Banca Transilvania si CEC, fiecare cu un pachet de 25%. Acum cateva luni bancile si-au scos la vanzare participatiile, iar procesul ar putea fi finalizat pana la sfarsitul anului.
Si in cazul Asiban valoarea afacerilor din clasament (106,5 milioane de euro) este diferita de cea din rapoartele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (124 de milioane de euro).
Din topul primilor 50 de asiguratori din regiune lipseste ING Asigurari de Viata, care a raportat in 2006 afaceri de aproape 124 de milioane de euro, in conditiile in care ultimul asigurator din clasament a inregistrat anul trecut prime brute subscrise de 96,7 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO