Bănci și Asigurări

Trei sferturi din bănci au fost pe profit în S1. Nouă bănci au raportat pierderi

Trei sferturi din bănci au fost pe profit în S1. Nouă...

Autor: Claudia Medrega

07.09.2016, 00:07 2018

Trei sferturi din numărul total al instituţiilor de credit de pe piaţa locală au fost pe profit în primul semestru (S1), situaţia îmbunătăţindu-se atât faţă de prima jumătate a anului trecut, cât şi comparativ cu sfârşitul lui 2015.

Un număr de 27 de bănci au fost pe profit în primul semestru, în timp ce doar nouă instituţii de credit au înregistrat pierdere, potrivit datelor Băncii Naţionale.

Profiturile celor mai mari trei jucători din piaţa bancară românească - BCR, BRD-SocGen şi Banca Transilvania - au depăşit după primele şase luni 1,4 mld. lei, reprezentând aproape 60% din câştigul raportat la nivelul întregului sistem bancar. În prima jumătate a anului sistemul bancar a obţi­nut un profit net de 2,4 miliarde de lei (circa 530 mi­lioane de euro), dublu faţă de nivelul din prima jumătate a anului 2015.

Primele poziţii în topul celor mai mari profituri raportate public până în prezent au fost ocupate de BCR -  574,6 mil. lei, Banca Transilvania - 458,3 mil. lei, BRD-SocGen - 382,1 mil. lei, ING Bank - 278 mil. lei, UniCredit - 226 mil. lei şi Raiffeisen - 162 mil. lei.

Creşterea câştigurilor raportate de bănci pentru primul semestru a fost susţinută atât de îmbunătăţirea calităţii portofoliului, cât şi de activitatea operaţională, portofoliile de credite fiind în creştere, în unele cazuri.

Totodată, o contribuţie importantă la câştigurile băncilor a venit şi de la vânzarea acţiunilor la Visa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO