Bănci și Asigurări

Treichl, CEO Erste: Nimeni nu poate prezice cand va incepe economia sa-si revina

Treichl, CEO Erste: Nimeni nu poate prezice cand va incepe economia sa-si revina

Andreas Treichl, CEO al Erste Group, afirma ca poate controla evolutia costurilor

01.05.2009, 00:00 44

"Chiar si in Romania, care a suferit din cauza deprecierii leului fata de euro cu 5% comparativ cu nivelul de la sfarsitul lui 2008, profitul operational al BCR a ramas aproape la nivelul de anul trecut, insa profitul net a scazut din cauza costurilor mai mari cu riscul", comenteaza Andreas Treichl, CEO al Erste Group, care detine 69,3% din actiunile celei mai mari banci romanesti.

Grupul BCR a raportat un profit operational de 159,1 mil. euro, fata de 162,4 mil. euro in trimestrul I 2008, cresterea de aproape 12% in lei fiind anulata de deprecierea monedei nationale. In aceste conditii, contributia grupului BCR la profitul net al Erste Group a scazut cu 25 mil. euro fata de trimestrul I 2008, insumand 41,7 mil. euro.
De asemenea, ponderea retailului BCR in totalul depozitelor atrase de Erste a scazut de la 7,4% la 7%. In schimb, la credite ponderea a urcat de la 10% la 10,8%. Erste Group mentioneaza ca performanta tuturor filialelor din Europa Centrala si de Est a fost afectata de slabirea monedelor in raport cu euro.
Soldul depozitelor a crescut cu 1,2% de la inceputul anului, pana la echivalentul a 8,39 mld. euro, sumele atrase de divizia de retail crescand cu 4,1%. Peste 66% din depozitele BCR sunt in lei.
La credite, moneda nationala are o pondere de 45,5%, peste media pietei.
In conditiile unui sold al creditelor de 11,56 mld. euro, gradul de acoperire cu depozite se situeaza la 72,5%, pe segmentul de retail fiind de 91%.
"Nimeni nu poate prezice cand va incepe economia sa-si revina, insa noi credem ca detinem controlul asupra unei parti semnificative din castiguri - venitul net din dobanzi si din comisioane - si am aratat ca putem controla evolutia costurilor. Intrebarile sunt cum va evolua castigul din tranzactionare si care va fi traiectoria costurilor cu riscul. Nu ne facem iluzii ca nu vor creste ambele. Nu negam nici ca tari ca Romania si Ungaria sunt mai riscante, insa si acestea beneficiaza de calitatea de membru al UE, regimurile fiscale sunt atractive pentru investitii straine directe, iar forta de munca este bine educata", afirma seful Erste.
Conform datelor Erste, provizioanele de risc ale BCR au urcat cu 55 mil. euro pe fondul cresterii neperformantelor pe segmentul creditelor de consum si al IMM-urilor.
BCR apreciaza ca portofoliul de credite corporate s-a dezvoltat relativ bine, in circumstantele date.
"Cresterea creditelor neperformante a fost cu mult sub nivelul pietei si a afectat in principal IMM-urile si micii dezvoltatori imobiliari fata de care expunerea BCR este relativ mica."
Astfel, Romania a ajuns sa concentreze 9,5% din creditele neperformante inregistrate de grupul Erste, respectiv circa 684 mil. euro.
"Rezultat operational solid, anulat de costurile mai mari cu riscul", sintetizeaza Erste evolutia segmentului retail si IMM-uri al BCR in primul trimestru.
In primul trimestru, BCR a deschis inca sase unitati, ajungand la un total de 647.
In acelasi timp, numarul de angajati ai grupului BCR a scazut cu 1,3% in primele trei luni ale anului, pana la 9.857, fata de 9.985 la sfarsitul lui 2008. In acest context, cheltuielile cu personalul au scazut cu 3,8%.
 
Profitul bancii austriece a scazut cu 26,5%
 
Erste Group, actionarul majoritar al BCR, a inregistrat in primul trimestru un profit net de 232,1 mil. euro, in scadere cu 26,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Asa cum era de asteptat, banca a resimtit cresterea costului cu provizioanele de risc care a urcat cu peste 370 mil. euro, fiind de circa 2,3 ori mai mare decat in trimestrul I 2008. De asemenea, a continuat sa urce rata creditelor neperformante, ajungand la 3,3% fata de 2,9% in ultimul trimestru al anului trecut. Dintre filialele grupului din Europa Centrala si de Est doar cea din Ucraina a fost pe pierdere in trimestrul I, afectand cu 13,6 mil. euro rezultatul Erste. Restul au facut profit, insa substantial sub nivelurile din 2008: in Slovacia s-a injumatatit, iar in Ungaria a coborat la o treime. Rezultatele Erste au fost bine primite de investitori, pretul actiunilor inegistrand ieri dupa-amiaza o crestere de peste 6,5% pe bursa de la Viena, pana la 16,14 euro. Erste a anuntat miercuri ca a strans 540 mil. euro de la investitori privati si institutionali in cadrul ofertei de subscriere de capital participativ in schimbul dobanzii de 8% pe an. In acelasi timp, Guvernul Austriei a subscris inca din martie certificate de capital participativ in valoare de 1 mld. euro.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO