Bănci și Asigurări

Treichl indeamna salariatii Erste sa cumpere actiuni ca romanii de la BCR

Treichl indeamna salariatii Erste sa cumpere actiuni ca romanii de la BCR

Click pentru imaginea marita

05.06.2007, 16:44 28

Peste 10.000 de salariati ai BCR cumuleaza o treime din pachetul de 3% din actiunile Erste aflate in proprietatea angajatilor grupului, iar salariatii din celelalte subsidiare ar trebui sa se simta stimulati sa vina din urma si sa-si majoreze participatiile chiar daca pretul urca, pentru ca astfel investesc intr-o organizatie axata pe crestere, a spus Andreas Treichl, presedintele executiv al Erste Bank, in cadrul AGA pe 2007.
"Ne incurajam salariatii sa cumpere actiuni in continuare", a spus Treichl, reamintind obiectivul ca participatiile angajatilor sa ajunga la 5% din actiuni.
La sfarsitul anului trecut, peste 90% din angajatii BCR au devenit actionari ai Erste in urma schimbului de actiuni propus de austrieci pentru a-si majora participatia de la 61,8% la 69,2% din capitalul bancii romanesti.
De asemenea, in luna mai salariatii BCR au avut acces la programul Erste de fidelizare a angajatilor din grup prin cumpararea de actiuni la un pret cu discount, sub angajamentul pastrarii titlurilor cel putin un an. Pretul unei actiuni Erste pe bursa de la Viena se situa vineri la 59 de euro, sub maximul de 61,50 euro atins la inceputul lunii mai, insa numeroase banci de investitii avanseaza prognoze de crestere a pretului pana la 70 de euro. Adunarea Generala a Actionarilor Erste a aprobat joia trecuta propunerea managementului privind acordarea unui dividend de 0,65 euro pe actiune, in crestere cu 10 centi fata de valoarea aprobata pentru 2005.
Erste Bank a investit pana in prezent 4,2 miliarde de euro la BCR, in contextul preluarii a aproape 70% din actiunile bancii, adica aproape 60% din suma totala investita din 1997 pentru extinderea pe sapte piete din Europa Centrala si de Est prin preluarea a mai mult de zece banci, a anuntat Andreas Treichl in fata actionarilor bancii. Din cele 4,2 mld. euro, 3,75 miliarde au reprezentat pretul platit pentru preluarea pachetului de aproape 62% din actiunile BCR in urma procesului de privatizare, iar inca 228 mil. euro au fost platiti cash unor salariati ai BCR pentru preluarea actiunilor acestora. Treichl nu a precizat toate destinatiile banilor investiti.
In schimb, la Ceska Sporitelna, cea mai mare banca din grup, investitia a fost de numai 1,4 miliarde de euro. Pentru a finanta preluarea pachetului majoritar la BCR, Erste a atras de pe bursa, la inceputul lui 2006, peste 2,9 miliarde de euro in urma celui mai mare plasament de pe bursa vieneza.
"Succesul operatiunii de majorare a capitalului a fost un semn covarsitor de incredere a actionarilor in decizia managementului de a concura pentru BCR, iar faptul ca pretul actiunii Erste a continuat sa creasca arata ca increderea exista in continuare", a spus Treichl, care le-a multumit actionarilor pentru sprijinirea procesului de expansiune in regiune.
Seful Erste a afirmat ca BCR, a doua mare banca din grupul regional dupa Ceska Sporitelna, isi poate imbunatati ritmul de crestere al profitului, mentionand performanta buna a bancii din perioada 2005-2006. El a reamintit ca banca are un potential semnificativ de crestere pe seama cererii de credite de pe piata romaneasca. Austriecii continua procesul de integrare a BCR in grup, in paralel cu accelerarea extinderii operatiunilor bancii. BCR va deschide anul acesta cu 60 de unitati mai mult decat programase initial, pana la un total de 125, pentru a tine pasul cu concurenta. De asemenea, banca urmeaza sa extinda facilitatile atasate contului curent, pentru a remedia slabiciunile remarcate si de seful Erste, Andreas Treichl, pe aceasta zona in comparatie cu concurenta.
Treichl a vorbit din nou despre evolutia spectaculoasa a Ceska Sporitelna, ale carei active au crescut de la 2 mld. euro in 2000, la 26 mld. euro in 2006.
"Multi radeau de mine cand le spuneam ca pana in 2015 poate ajunge la 100 mld. euro, insa acum se vede ca este posibil", a spus Treichl. De asemenea, el a precizat ca aproximativ 55% din profitul Erste a ajuns sa provina de la subsidiarele din Europa Centrala si de Est.
In acelasi timp, Treichl le-a vorbit actionarilor despre schimbarea de generatie de la nivelul managementului in cadrul grupului, fiind numiti 16 noi membri, care duc media de varsta spre 40 de ani. Erste a adus patru noi membri ai board-ului executiv: Manfred Wimmer, Oana Petrescu, Martin Skopek si Helmuth Hintringer.
Treichl a mai spus ca Erste va continua sa se dezvolte ca banca de retail, cu o pozitie importanta pe piata creditului ipotecar. In Romania, BCR are o structura echilibrata, cu un segment corporate dezvoltat.
Cat priveste intrebarile unor actionari privind statutul Erste in contextul miscarilor de consolidare de pe piata bancara europeana, Treichl a spus ca "nimeni nu poate sti ce va aduce viitorul, dar nu este obligatoriu ca banca sa ramana austriaca.
"Suntem axati pe crestere. Din acest motiv si noi si Raiffeisen am mers in Europa Centrala si de Est. Insa trebuie avut in vedere ca bancile sarace din China, de exemplu, sunt mai mari decat banci mari din Europa. Clientii sunt interesati in primul rand de calitatea serviciilor si mai putin de structura actionariatului", a afirmat Treichl, mentionand insa ca Erste nu intentioneaza sa se extinda in Rusia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO