Bănci și Asigurări

Treichl: O reducere a rezervelor obligatorii ar reaprinde lupta pentru cota de piata

06.08.2007, 18:44 14

Mediul concurential s-a calmat in ultima perioada, iar in urmatoatele 6-12 luni ar putea avea loc o stabilizare a preturilor produselor si serviciilor bancare, cu exceptia situatiei in care BNR ar incepe reducerea rezervelor minime obligatorii si atunci ar reizbucni o lupta acerba pentru cota de piata, apreciaza Andreas Treichl, presedintele executiv al Erste Bank.
"Principalii nostri concurenti din Romania sunt aceiasi ca pe alte piete din regiune - UniCredit, Societe Generale etc. si toti sunt acolo sa faca bani. Sigur ca si noi vrem o cota de piata cat mai mare, insa cu un randament bun pentru actionarii nostri", a afirmat Treichl intr-o teleconferinta cu analisti bancari. El a declarat ca programul de investitii de la BCR pentru anul acesta este mai mare decat in momentul in care a fost anuntata tinta de crestere a profitului net cu 40% fata de 2006, insa aceasta inca poate fi atinsa.
"Tinand cont de costurile de restructurare prevazute, ar trebui ca in urmatoarele doua trimestre BCR sa obtina un profit net de cate 100 de milioane de euro pentru a atinge tinta, ceea ce poate face foarte bine", spune Treichl. El se asteapta ca efectele transformarilor de la BCR sa devina vizibile mai ales din trimestrul al patrulea. "Ne-a luat destul de mult sa implementam sistemul de vanzari dorit in retail, noua schema de remunerare reprezentand o schimbare dramatica pentru banca."
Una dintre sursele de crestere a veniturilor ar urma sa devina noile facilitati de cont curent.
"BCR a ramas in urma pietei si depozitele la termen sunt substantial mai mari decat cele la vedere. Acum introducem inclusiv facilitati de operatiuni la distanta pe care alti concurenti nu le au si ne asteptam ca in urma acestor schimbari depozitele la vedere sa creasca foarte repede, imbunatatind si mai mult marja de dobanda."
La majoritatea bancilor depozitele la vedere repezinta circa 40% din totalul sumelor atrase, in timp ce la BCR ponderea este de doar 12%. "Nu pot sa estimez cand vom ajunge si noi la 40%, insa stiu ca de la 1 iulie nu mai exista motive tehnice ca BCR sa fie in urma. Cred ca recuperarea poate avea loc intr-un termen de 12-18 luni."
Seful Erste mai spune ca noile facilitati de cont curent vor permite ca BCR sa fie mult mai agresiva in atragerea de clienti de retail prin intermediul companiilor pe care le are in portofoliu. "Pana acum nu am fortat atragerea angajatilor din companiile care ne sunt clienti pentru ca nu aveam o oferta competitiva de cont curent. Acum avem produsul si suntem si cea mai mare banca pe piata corporate si intentionam sa profitam de aceasta pozitie", afirma Treichl.
O componenta de cost semnificativa o va reprezenta in continuare extinderea retelei de unitati. Pentru anul acesta este prevazuta deshiderea a 100 de noi locatii, costul mediu estimat al unei noi unitati fiind de circa 120.000 de euro, ceea ce duce la un total de 10-11 mil. euro cheltuiti in acest scop.
Treichl repeta constant ca din cauza concurentei BCR este nevoita sa accelereze extinderea retelei de unitati peste program.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO