Bănci și Asigurări

Treichl, seful Erste: Am cumparat si vandut mult mai putine porcarii decat altii

Treichl, seful Erste: Am cumparat si vandut mult mai putine porcarii decat altii

Andreas Treichl: Increderea clientilor a scazut masiv, iar in conjunctura actuala principalul obiectiv ar trebui sa fie restabilirea acesteia

22.06.2009, 00:00 85

Principala grija a bancherilor in acest moment ar trebui sa fie reconstruirea increderii puternic zdruncinate a clientilor, avand in vedere ca popularitatea intregii bresle s-a prabusit la cote minime in contextul crizei internationale, afirma Andreas Treichl, CEO al Erste Group - actionarul majoritar al BCR.

"Increderea clientilor a scazut masiv, iar in conjunctura actuala principalul obiectiv ar trebui sa fie restabilirea acesteia. Este o problema serioasa, care pana la urma nu poate fi rezolvata decat prin contactul direct cu clientul, prin discutii fata in fata care sa duca la reconstruirea increderii, pentru ca aceasta este cel mai pretios lucru pentru noi", a spus Treichl la o conferinta privind viitorul pietelor de capital organizata in Austria.
El a admis ca uneori bancherii le-au dat clientilor sfaturi de investitii care, desi bine intentionate si sustinute de cunostinte si analize, nu au condus la succesul scontat, ba chiar din contra, ceea ce a afectat mult increderea clientilor.
"Mai au pietele de capital vreun viitor?" "Un viitor exista", a raspuns sec Treichl, fara alte comentarii.
Cat priveste durata crizei, seful Erste considera ca toate previziunile vehiculate pe piata nu constituie decat niste "sarlatanii", fiind practic imposibil de indicat un orizont de timp ferm.
Din punctul sau de vedere, cert este ca produsele financiare vor avea o crestere mult mai mica decat in trecut.
Intrebat cand ar putea reveni bursa austriaca la nivelurile din 2007, de dinaintea izbucnirii crizei, Treichl a raspuns sarcastic: "As zice ca sigur vom vedea din nou acele niveluri in septembrie. N-as putea spune insa in ce an".
El continua sa sustina ca Erste va iesi din criza intr-o pozitie mai buna decat multi competitori pentru ca "am cumparat si vandut mult mai putine porcarii decat altii".
"Noi nu am intrat in fenomenul tranzactiilor financiare care au declansat criza, ci ne-am concentrat aproape exclusiv pe intermedierea tranzactiilor clientilor nostri."
 
Refacerea increderii cere recunoasterea erorilor
Treichl afirma ca refacerea increderii cere ca bancherii sa recunoasca faptul ca au facut si greseli. De regula, bancherilor le vine greu sa admita erorile comise, chiar si atunci cand au fost evidente, preferand sa le acopere cu justificari.
Treichl a pariat insa pe cartea onestitatii si in discutiile cu analistii nu s-a sfiit sa afirme ca si Erste a cumparat active toxice ale caror reevaluari succesive s-au reflectat negativ in bilantul bancii.
"A fost o prostie sa credem ca Islanda este o tara de rating AAA, asa cum este o prostie sa mai ai incredere intr-un rating acordat de Standard&Poor's. Totusi am cumparat niste porcarii si acum a trebuit sa curatam toata mizeria din bilant", admitea Treichl la sfarsitul anului trecut, dupa ce Erste anuntase in octombrie ca are o expunere de 300 de milioane de euro fata de principalele banci din Islanda, care fusesera nationalizate pentru a nu intra in faliment. In cazul bancii pe care o conduce, Treichl considera insa ca problema increderii clientilor nu este atat de mare avand in vedere ca la retail soldul depozitelor este mai mare decat cel al creditelor, motiv pentru care il "enerveaza" unele discursuri privind riscurile la care ar fi expusa Erste.
Treichl isi arata increderea in banca si prin achizitii personale de actiuni, pe care nu se fereste sa le declare public. "Intentia mea este de a cumpara cat de mult actiuni imi voi putea permite."
Cresterea pretului actiunii Erste pana la nivelul pragului de 20 de euro in ultima perioada, a ridicat valoarea portofoliului sau la peste 4 milioane de euro.
Titlurile Erste s-au mentinut pe un trend descedent dupa publicarea rezultatelor pe primul trimestru, ajungand la un varf de peste 21 de euro/actiune, dupa care a urmat o perioada de fluctuatii ample.
Grupul austriac a inregistrat in primul trimestru un profit net de 232,1 mil. euro, in scadere cu 26,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Asa cum era de asteptat, banca a resimtit cresterea costului cu provizioanele de risc care a urcat cu peste 370 mil. euro, fiind de circa 2,3 ori mai mare decat in trimestrul I 2008.
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO