Bănci și Asigurări

Trezoreria vinde bancilor obligatiuni de 300 mil. euro

Trezoreria vinde bancilor obligatiuni de 300 mil. euro
05.08.2009, 19:16 26

Trezoreria Statului va pune in vanzare pe 14 august obligatiuni in euro in valoare de 300 mil. euro, potrivit unui anunt publicat ieri dupa-amiaza de BNR, care actioneaza ca agent al statului in aceasta operatiune.

Obligatiunile, cu o maturitate neuzuala de patru ani, au o dobanda de 5,25% pe an in euro. Titlurile vor fi plasate prin subscriptie publica, astfel ca orice investitor care are la dispozitie un milion de euro (valoarea nominala a unui titlu) poate intra la cumparare. Volumul emisiunii este relativ modest, operatiunea fiind vazuta de dealeri ca un test pentru o emisiune ulterioara mai mare.

 "Obligatiunile nu sunt foarte interesante pentru o banca. Daca aduni costul finantarii si al acoperirii riscului de tara, in acest moment urca la 5,3% pe an, iar dobanzile la euro vor creste in viitor. Pe de alta parte, in piata sunt destul de multi euro care stau pe dobanzi mici, iar excesul va creste dupa ce BNR va reduce rezervele minime la valuta la sfarsitul acestei luni", comenteaza economistul unei banci locale. In cadrul intelegerii dintre grupurile financiare straine si FMI si UE, privind mentinerea expunerilor pe Romania, statul s-a angajat sa ofere alternative de plasare a fondurilor, in conditiile in care cererea de credite din mediul privat s-a diminuat considerabil. La sfarsitul lunii iulie, Finantele au imprumutat 1,2 mld. euro printr-un aranjament "club loan" de la opt mari banci locale, operatiune care nu a fost recunoscuta oficial decat de presedintele Traian Basescu. Finantarea deficitului estimat la peste 8 mld. euro anul acesta impune imprumuturi din ce in ce mai mari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO