Bănci și Asigurări

Trichet catre Romania: Nu este loc pentru relaxare

Trichet catre Romania: Nu este loc pentru relaxare

Click pentru imaginea marita

13.04.2007, 20:02 18

"Bravo pentru ceea ce s-a facut, dar mai este mult de lucru pentru convergenta Romaniei la euro si nu este loc pentru relaxare", a avertizat ieri Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE).
El a spus ca BCE nu transmite Romaniei nicio indicatie privind data la care ar trebui sa adopte euro. "Romania este bine-venita in zona euro atunci cand va fi pregatita. Nu indicam un orizont de timp anume. Incurajam insa Romania sa continue sa lucreze foarte activ pentru atingerea convergentei", a afirmat Trichet, in cadrul conferintei de presa de la finalul reuniunii de ieri a Consiliului Guvernatorilor BCE pe probleme de politica monetara.
In acelasi timp, seful BCE a precizat "cu cat mai repede va fi realizata convergenta cu atat mai bine". El a insistat punand in balanta realizarile macroeconomice ale Romaniei din 2006, fata de eforturile care trebuie facute in continuare.
"Am remarcat ca ati avut un an 2006 foarte bun, chiar parametrii macroeconomici flatant de buni. Nu este insa loc de relaxare pentru ca procesul de convergenta la euro este foarte ambitios", a mai afirmat Trichet. El a repetat ca BCE incurajeaza Romania sa faca reforme cat mai eficiente. Banca Centrala a zonei euro a hotarat ieri sa mentina neschimbata dobanda de referinta la nivelul de 3,75 %, dupa majorarea cu un sfert de punct procentual de la inceputul lunii martie. Cu toate acestea, Trichet a vorbit despre persistenta unor riscuri care pe termen mai lung s-ar putea concretiza mai ales venind din afara zonei euro.
Seful BCE s-a referit de mai multe ori la posibilitatea continuarii tendintei recente de crestere a preturilor internationale ale petrolului, evolutie care ar putea genera presiuni inflationiste si in Romania, asa cum s-a mai intamplat. In acelasi timp, Trichet a pledat pentru cresteri salariale moderate care sa asigure stabilitatea puterii de cumparare pe termen cat mai lung.
Ca de obicei, seful BCE a folosit prilejul pentru a cere guvernelor reducerea deficitelor bugetare pe fondul actualei perioade de crestere economica solida. "Politicile fiscale prociclice (n.r.- deficite bugetare in perioade de crestere economica) trebuie evitate in toate tarile pentru prevenirea problemelor pe care bugetele le vor putea avea din cauza imbatranirii populatiei", a spus Trichet.
Referindu-se la eforturile din ce in ce mai mari la care sunt supuse bugetele publice pentru sustinerea sistemelor de pensii indemnul este cat se poate de valabil pentru Romania, avand in vedere deteriorarea raportului dintre numarul salariatilor si numarul pensionarilor, precum si intarzierea foarte mare a lansarii sistemului de pensii private. Similar situatiei din Romania, Trichet a spus ca inflatia din zona euro ar putea fi alimentata si anul acesta de posibile decizii ale guvernelor din tarile membre ale zonei euro privind majorari de preturi administrate sau de impozite peste nivelurile deja anuntate.
Banca Nationala a Romaniei invoca in mod constant astfel de elemente care ii pot ingreuna sau face chiar imposibila atingerea tintei de inflatie propuse.
Trichet a mai afirmat ca BCE urmareste cu atentie si elemente de stabilitate financiara la nivel global precum volatilitatea de pe unele piete bursiere sau de pe unele piete imobiliare sau expansiunea fondurilor cu capital de risc si a derivativelor. "Este important ca ajustarile, atunci cand vor veni, sa aiba loc progresiv si intr-un mod cat mai ordonat", a spus Trichet, mentionand ca riscul unei evolutii dezordonate a dezechilibrelor existente la nivel global trebuie urmarit cu atentie. Odata cu liberalizarea deplina a pietei financiare si cu cresterea spectaculoasa a intrarilor de capital strain inclusiv cu caracter speculativ, Romania devine din ce in ce mai expusa la dezechilibre externe care se pot manifesta prin retrageri bruste ale investitorilor straini cu consecinte imediate asupra cursului de schimb al leului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO