Bănci și Asigurări

Turbulenţele iscate de Italia au afectat mai puţin leul decât forintul şi zlotul

Turbulenţele iscate de Italia au afectat mai puţin leul decât forintul şi zlotul

Autor: Razvan Voican

20.07.2011, 00:04 386

Leul a fost mai puţin afectat de turbu­len­ţele iscate pepieţele financiare eu­ropene de subiectul Italia începând de pe 7iulie, înregistrând o depreciere în raport cu euro mai mică decâtforintul şi zlotul, remarcă analiştii Erste.

"Cursurile de schimb rămân prin­cipalul canal pentru schimbărileîn eva­luarea riscului. Toate monedele din Europa Centrală şi deEst au înregistrat pier­deri după ce randamentele obli­gaţiuniloritaliene au început să urce. Cel mai mare impact s-a văzut peforint, în­tr-un context în care ascensiunea fran­cului elveţian laun maxim istoric a realimentat temerile legate de clienţii cucredite în valută", comentează ana­liştii băncii austriece.

Potrivitdatelor de piaţă, leul s-a de­pre­ciat cu 1,6% în raport cu euro încon­textul temerilor privind o eventuală alu­ne­care a Italiei învârtejul crizei da­to­riilor suverane, spre deosebire de fo­rintcare a pierdut aproape 4%. Şi zlo­tul polonez a fost mai afectatdecât leul, înre­gistrând o pierdere de 2,5%, însă în ace­laşi timpcoroana cehă sau lira tur­cească au rezistat mai bine presiunilorcau­zate de creşterea aversiunii la risc a investitorilor.

Pe de altă parte, randamentele tit­lu­rilor de stat româneşti nunumai că nu au fost duse în sus, aşa cum s-a întâm­plat de exempluîn cazul Croaţiei, ci chiar Ministerul Finanţelor a reuşit săemi­tă obligaţiuni cu randamente în scă­dere, spre 6% pe an. Acestaeste con­si­derat a fi unul dintre efectele deja vi­zibile aleîmbunătăţirii ratingului de ţară din partea Fitch. O influenţănega­tivă a turbu­len­ţelor a putut fi sesizată la nivelulCDS-urilor (costul asigurării contra riscului de default), care aurcat iniţial spre 270 de puncte de bază (2,7%) în cazul României,pentru ca în ultimele zile să revină la 259 de puncte. PentruUngaria, CDS-urile au rămas la peste 300 de puncte.

Ieri leul a început şedinţa de tran­zac­ţionare pe o tendinţă deapreciere şi s-a menţinut pe această direcţie toată ziua, pe opiaţă apatică, iar la finalul şedinţei cotaţiile oscilau în jur de4,2550 lei/euro.

Valutele din regiune au consemnat de asemenea aprecieri uşoare,in­vestitorii arătându-se încrezători că li­derii europeni vorstabili joi un program clar de salvare a Greciei.

BNR a calculat un curs de referinţă cu 1,25 bani mai redus, de4,2560 lei/euro.

Leul a recuperat teren şi în raport cu francul elveţian,referinţa coborând cu 5,87 bani, la 3,66 lei/franc. În se­siuneaprecedentă, cursul BNR pentru franc a atins maximul istoric, de3,7187 unităţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO