Bănci și Asigurări

UBS da "buy" pentru actiunile Erste

25.02.2009, 17:49 35

Analistii bancii elvetiene UBS le recomanda investitorilor sa cumpere actiuni ale Erste Group, care controleaza BCR, sustinand ca grupul austriac poate face fata crizei mai bine decat alti jucatori.

Decizia UBS survine intr-o perioada in care majoritatea bancilor care au activitati in Europa Centrala si de Est inregistreaza caderi spectaculoase ale actiunilor la bursa din cauza unor analize care insista pe riscurile la care sunt expuse ca urmare a declinului economic din regiune.
"In prezent, se pare ca pe piata se vinde orice are legatura cu Europa Centrala si de Est intr-un mod nediferentiat. Noi nu suntem de acord cu aceasta abordare si dam 'buy' pentru actiunile Erste avand in vedere ca unele aspecte sunt trecute cu vederea, desi diferentiaza banca de alti jucatori: la nivelul filialelor Erste din regiune raportul mediu credite/depozite este sub 100%, este probabil ca banca sa primeasca sprijin sub forma de capital de la guvernul Austriei in conditii favorabile, finantarea pentru 2009 este in siguranta, cea mai mare parte a creditelor sunt acordate in tari membre ale UE, capacitatea de absorbtie a riscurilor este ridicata, iar creditele in valuta reprezinta doar 35% din portofoliul pe regiune, fata de o medie a industriei de circa 50%", se spune intr-un raport al UBS.
Totusi, analistii UBS estimeaza ca ponderea creditelor neperformante din portofoliul Erste pe Europa Centrala si de Est va urca de la circa 3% in trimestrul III din 2008 la 8% in 2009 si respectiv 10% in 2010, insa nu anticipeaza dificultati majore din aceasta cauza.
In acelasi timp, considera ca detaliile pachetului de sprijin de la stat (estimat sa fie solid, in niciun caz dezastruos), rezultatele financiare ale grupului pe trimestrul I si pe trimestrul II, precum si abilitatea Erste de a digera cresterea creditelor neperformante fara alte masuri de diluare a capitalului vor constitui stimulente pentru cresterea pretului actiunilor. Pretul tinta pe 12 luni este de 15 euro.
Titlurile Erste au revenit puternic ieri pe bursa de la Viena, pretul urcand la peste 7,50 euro, dupa ce marti oscilase sub pragul de 7 euro. Astazi grupul va publica rezultatele financiare detaliate pe 2008.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO