Bănci și Asigurări

Un an mai uşor pentru Finanţe: Scadenţe cu 20% mai mici la titlurile locale în lei şi euro

Un an mai uşor pentru Finanţe: Scadenţe cu 20% mai...

Autor: Razvan Voican

08.01.2014, 21:27 435

Ministerul Finanţelor are de achitat anul acesta 31,3 mld. lei şi circa 1,3 mld. euro în contul titlurilor de stat emise pe piaţa internă şi care ajung la scadenţă, sumele fiind mai mici cu peste 20% faţă de cele rambursate anul trecut.

Trezoreria statului înce­pe astfel să culeagă roa­dele strategiei de lungire a matu­rităţii medii a instru­mentelor de datorie publică pe care a încercat să o urmeze în ulti­mii ani doi-trei ani. De asemenea, încep să se vadă reducerea constantă a defici­tului bugetar de finanţat de la un an la altul, precum şi scăderea puternică a dobân­zilor mai ales pe parcursul anului trecut.

Pentru bondurile emise pe piaţa externă Finanţele nu au anul acesta nicio scadenţă. În schimb trebuie să achite aproape 1,2 mld. euro în contul ratelor şi dobânzilor aferente pachetului financiar extern obţinut în 2009 de la FMI, UE şi BIRD. Cea mai mare parte a sumei

(1 mld. euro) o reprezintă serviciul datoriei către FMI.

Cât priveşte scadenţele de pe piaţa internă, primul trimestru va fi lejer, per­miţând o prefinanţare a necesarului de plată pentru restul anului. De-abia în perioada aprilie – mai vine un vârf de 6,5 mld. lei şi 1,3 mld. euro. Apoi în octom­brie Trezo­reria va avea de refinanţat titluri de 7 mld. lei.

Foamea de bani a Finan­ţelor s-a temperat anul trecut, inclusiv pe fondul reducerii deficitului bugetar, astfel că resursele atrase în lei au fost mai mici cu 16% faţă de volumul împrumutat în 2012, în timp ce datoria nouă contractată în valută a rămas la un nivel similar, însumând circa 4,7 mld. euro.

În total, Trezoreria statului a împrumutat anul trecut 48,5 mld. lei de pe piaţa locală, plus 3 mld. euro şi 1,5 mld. dolari.

Finanţele au programat pentru luna ianuarie emisiuni de titluri de stat în valoare de circa 4 mld. lei şi 200 mil. euro, aproape dublu faţă de sumele scadente, continuând strategia de prefinanţare în funcţie de conjunctura de pe piaţă.

De asemenea, este aşteptată o nouă emisiune de bonduri în dolari pe piaţa americană, 2014 urmând să fie al treilea an la rând în care România împrumută dolari de pe piaţa privată.

În perspectiva anilor care vin, 2015 va aduce o înjumătăţire a sumelor de rambursat în lei în contul titlurilor emise pe piaţa internă, dar şi o scadenţă de 1 mld. euro la bonduri emise pe piaţa internaţională. Pe de altă parte, Finanţele vor avea de achitat în 2015 peste 1,8 mld. euro către FMI, UE şi BM.

Mai dificil va fi 2016, cu scadenţe la titlurile în lei de 17 mld. lei plus sume de rambursat în valută de peste 3 mld. euro atât pe piaţa locală, cât şi pe cea externă. În schimb, în contul pachetului de finanţare externă serviciul datoriei va fi de numai 125 mil. euro.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO