Bănci și Asigurări

Un an pana la privatizarea BCR

04.02.2005, 00:00 12



Procesul de privatizare a BCR va fi finalizat cel mai tarziu in primul trimestru al anului viitor, pentru a raspunde exigentelor FMI, a declarat premierul Calin Popescu-Tariceanu.



"Deocamdata, nu am primit o oferta ferma, dar mai multe banci foarte importante si-au exprimat deja interesul pentru a cumpara actiunile BCR. Suntem in cautarea unui investitor serios si vrem sa obtinem cel mai bun pret", a spus Tariceanu.



BCR este cea mai mare banca din Romania, cu active care au atins 6 mld. euro la sfarsitul lui 2004. Statul roman inca detine 36,88% din actiunile bancii, dupa ce a vandut, anul trecut, un pachet de 25% plus doua actiuni catre BERD si IFC, pentru 22 mil.$. Ceilalti actionari sunt salariatii BCR, cu 8%, si cele cinci SIF cu pachete de cate 6%.



"Privatizarea in continuare a BCR poate imbraca mai multe variante in functie de interesele actionarilor si in primul rand ale statului roman, mergand de la identificarea unui actionar sau a unui grup de actionari strategici pana la privatizarea pe piata de capital autohtona si internationala sau o imbinare a acestora", spune Nicolae Danila, presedintele executiv al BCR. El spune ca exemplele deosebit de convingatoare din Ungaria si mai ales recentele privatizari din Polonia pot fi un studiu de caz si sursa de inspiratie binevenite in deciziile ce se vor lua in cazul BCR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO