Bănci și Asigurări

Un fond al BNP Paribas a investit in actiuni BRD si Transilvania

07.04.2005, 19:46 32

Fondul de investitii Parvest Converging Europe, apartinand grupului bancar francez BNP Paribas si avand in administrare active de 300 mil. euro, a investit in ultimele sase luni in actiuni BRD si Banca Transilvania, atras fiind de cresterea cotatiilor.

Claude Tiramani, managerul fondului, a declarat agentiei Bloomberg ca in ultima jumatate de an a mutat pe piata romaneasca circa 7% din plasamente, si inca 3% in Croatia, dupa ce isi retrasese investitii in actiuni emise de companii poloneze, unguresti si cehe.

"Am mutat bani pe piete din al doilea val al extinderii UE. Avem o lunga experienta in tari precum Cehia, Ungaria si Polonia, insa acum credem ca exista un potential mai mare de crestere in alte tari", a spus Tiramani. El a avut in vedere faptul ca valoarea unei actiuni BRD - a doua banca romaneasca - aproape s-a dublat in cursul lui 2004, in timp ce pretul unui titlu Banca Transilvania a urcat chiar mai mult.

Fondul pariaza pe potentialul de apreciere a activelor romanesti in perspectiva aderarii, dupa modelul pietelor intrate in UE la 1 mai 2004

Parvest Converging Europe are in portofoliu in jur de 40 de actiuni si a inregistrat anul trecut o crestere de 27%.

Aceasta performanta a atras bani mai ales de la clienti din Europa de Sud, care si-au vazut propriile economii profitand de procesul de convergenta la euro. "Este mai usor pentru oameni din Spania, Portugalia sau Italia sa inteleaga procesul pentru ca au avut experiente similare", spune managerul fondului.

Claude Tiramani afirma ca inclina sa investeasca mai ales in actiuni emise de banci, considerand ca acestea sunt un bun barometru al economiilor in care opereaza.

Actiunile BRD au fost cotate ieri la inchidere la 50.000 lei/actiune, pret cu 2% mai redus comparativ cu pretul la care s-a derulat ultima tranzactie fata de sedinta precedenta. In scadere a fost si lichiditatea titlurilor, cu aceste actiuni derulandu-se tranzactii de 6,5 miliarde de lei (0,1 milioane de euro). La pretul de inchidere, capitalizarea bursiera a BRD este de 1,9 miliarde de euro.

Banca Transilvania, cealalta banca importanta listata la Bursa de Valori, a fost tranzactionata la finele sedintei la un pret de 13.900 lei/actiune, egal cu cotatia de luni. Cu actiunile acestei banci s-au realizat tranzactii de 20,6 miliarde de lei (0,5 milioane de euro). Valoarea de piata a bancii este de peste 0,5 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO