Bănci și Asigurări

Un român care a contribuit la pensia obligatorie opt ani are în cont cu 7% mai mult decât unul care a investit aceiaşi bani într-un depozit bancar

Un român care a contribuit la pensia obligatorie opt ani...

Autor: Anelis Baciu

01.08.2016, 00:03 3461

Un angajat care în ultimii opt ani a obţinut salariul mediu pe economie şi a contribuit lunar la sistemul de pen­sii private obligatorii (Pilonul II) a strâns în contul de pensie până acum 8.905 de lei cu tot cu randamentul oferit de fond, po­trivit unor calcule ale ZF. Astfel, inves­ti­ţia netă a viitorului pensionar a fost de 7.359 de lei pe durata a opt ani, iar câştigul adus de fond, din care s-au scăzut toate comi­sioanele, s-a ridicat la 1.546 de lei.

Pe de altă parte, dacă aceeaşi per­soa­nă ar fi ales în aceeaşi perioadă să eco­nomisească ace­eaşi sumă, 7.359 de lei, pen­tru pensie pe cont pro­priu plasând banii într-un depozit bancar, după opt ani de cotizare lunară ar fi tras linie cu o sumă to­tală de 8.350 lei. Cu alte cu­vin­te, dobân­da plătită de ban­că în cei opt ani ar fi fost de 991 de lei. Calculul dobânzii nu a luat însă şi comisioanele ce­rute de bancă şi nici impo­zitul de 16%, ceea ce înseamnă că bonificaţia ar fi mai mică.

Comparaţia scoate în evidenţă că economi­si­rea prin intermediul fondurilor obligatorii de pen­sie ar fi generat un câş­tig mai mare cu apro­xi­mativ 60% decât plu­sul adus de un depozit bancar. Iar suma din conturi după opt ani este mai ma­re cu circa 7% în cazul contului de pensie decât cea din contul bancar.

Avantajul depozitului este însă că per­mite accesul la banii din conturi ori­când, în timp ce su­mele strânse la fondul de pensie devin disponibile pentru uti­lizare abia la vârsta pensionării. Cu toate acestea, este clar însă că cele două instru­mente au scopuri diferite de economisire.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO