Bănci și Asigurări

Unde îşi ţin asigurătorii banii: grosul investiţiilor merge în depozite şi obligaţiuni

Unde îşi ţin asigurătorii banii: grosul...

Autor: Anelis Baciu

22.07.2013, 21:07 287

Teama de risc şi cerinţele de lichiditate şi solvabilitate au forţat asigurătorii să se îndrepte către instrumente mai puţin riscante precum titlurile de stat şi depozitele bancare, asumându-şi astfel venituri mai mici din plasamente de vreme ce dobânzile plătite de bănci şi randamentele titlurilor de stat s-au redus în ultimul an.

Astra, cel mai mare asigurător local după primele brute subscrise, avea la sfârşitul anului trecut un portofoliu de acţiuni în valoare de 40 mil. lei (circa 9 mil. euro), în scădere cu 5% faţă de anul precedent, în timp ce sumele plasate în obligaţiuni şi alte titluri cu venit fix au însumat aproape 22 mil. lei faţă de 18 mil. lei în  2011, potrivit raportului anual al companiei. Asigurătorul a obţinut anul trecut venituri din dobânzi de circa 15 mil. lei, în scădere cu 7% faţă de anul anterior.

„Plasamentele se concentrează în special pe constituirea de depozite bancare, pentru că asigurătorii au nevoie de lichiditate. Oricând poate apărea o daună mare, o solicitare de cash-flow semnificativă şi de aceea este necesar să deţii instrumente care pot fi uşor transformate în lichidităţi“, a comentat Ştefan Prigo­reanu, directorul general al brokerului Millenium.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO