Bănci și Asigurări

UniCredit accelereaza cresterea retelei si se pregateste de consumer finance

UniCredit accelereaza cresterea retelei si se pregateste de consumer finance

Zoltan Major, vicepresedinte executiv pe retail al UniCredit Tiriac

09.05.2008, 20:25 41

"Mai avem nevoie de circa sase luni pentru ca firma de credite de consum sa devina operationala. Avem deja toate aprobarile necesare la nivel de grup si am inceput angajarile. UniCredit Consumer Finance va oferi toate produsele strandard pentru clientii de retail de masa", a spus Major.
Compania va prelua experienta bancii italiene UniCredit in domeniu.
In acelasi timp, el afirma ca sunt in faza de implementare asigurarile de credit si cele de tip unit-linked pe care grupul german Ergo, membru al gigantului Munich Re, le va vinde prin reteaua UniCredit pe baza unui acord incheiat la nivel de grup pentru mai multe piete.
"Produsele au fost definite, Ergo are oamenii sai pregatiti si pana la sfarsitul trimestrului II vor aparea in pachetele noastre de produse."
Tot pana la sfarsitul trimestrului al doilea, banca intentioneaza sa lanseze o noua platforma de call center, care ar putea fi administrata ulterior de UPA - divizia de servicii de tip admistrativ a UniCredit. In privinta resurselor umane necesare, Major spune ca banca a gasit baze de recrutare bune in provincie. "Nu vrem sa depindem de Bucuresti."
UniCredit este in plin proces de extindere a retelei de unitati. De la inceputul anului a deschis 16, iar pana in vara ar urma sa devina operationale un total de 70. "Am accelerat deja programul si in trei ani ar trebui sa deschidem circa 300 de unitati noi. Este foarte important sa ne apropiem mai mult de clienti. Cred ca inca mai este loc, facem o analiza profunda pentru fiecare locatie aleasa, masina de recrutare functioneaza bine si facem angajari cam cu trei luni inainte de deschiderea unei noi unitati pentru a avea si timp pentru training." Seful retailului UniCredit admite ca exista o presiune pe salarii, insa considera ca este de inteles in conjunctura pietei si spune ca banca are o grila clara cu intervale salariale pentru diferite pozitii.
Pe langa sucursalele clasice, UniCredit se pregateste sa deschida si unitati dotate doar cu masini prin care clientii sa poata face operatiuni singuri. De asemenea, intentioneaza sa intre in malluri si sa extinda colaborarea cu reteaua de magazine Metro prin lansarea de produse impreuna. Major a preluat conducerea diviziei de retail a UniCredit in august anul trecut, fiind recrutat din Ungaria pe baza unei experiente de 16 ani in industria serviciilor financiare la companii precum Citibank, ABN Amro si GE Capital.
Un alt proiect important al sau este upgradarea platformei de internet banking. "Este inca mult de facut. Vreau sa devina un adevarat canal de vanzari si servicii."
Dupa primele luni din acest an, Major remarca o incetinire a creditului ipotecar, mai ales in Bucuresti.
"Aici este si problema nivelului ridicat la care au ajuns preturile, piata fiind supraincalzita. In provincie ipotecarele continua sa se vanda bine pentru ca si preturile locuintelor sunt mai normale." El spune ca UniCredit va incerca sa-si mai ajusteze produsele de finantare ipotecara pentru a mari volumul de vanzari, inclusiv prin lansarea de parteneriate cu dezvoltatori imobiliari.
"Nu suntem cei mai scumpi de pe piata, dar nu putem spune nici ca suntem relaxati la acest capitol." In schimb, bancherul se declara multumit de vanzarile de credite de consum. "Anul trecut am pierdut clienti din cauza ca suma maxima era prea mica. Acum am majorat-o la 20.000 de euro, iar perioada maxima de rambursare este de 20 de ani, inclusiv de 25 de ani daca finantarea este garantata cu ipoteca."
De asemenea, Major nu se arata ingrijorat de efectele pe care cresterile de dobanzi si fluctuatiile cursului de schimb le-ar putea avea asupra calitatii portofoliului de credite. "Riscurile sunt administrabile, grupul nostru are norme solide. Nici la IMM-uri nu am sesizat vulnerabilitati deosebite pentru ca inca au loc pe piata sa se dezvolte."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO