Bănci și Asigurări

UniCredit asteapta momentul sa reia planul de crestere

UniCredit asteapta momentul sa reia planul de crestere

Federico Ghizzoni, seful operatiunilor UniCredit in regiune: Creditarea ar trebui sa reinceapa in trimestrul al doilea, iar noi suntem gata sa raspundem cererilor, pentru ca este foarte important sa continuam sa crestem (FOTO: Reuters)

25.01.2010, 23:10 20

UniCredit Group poate garanta ca va putea pune la dispozitiafilialei sale locale UniCredit Tiriac Bank resursele necesarepentru dezvoltarea business-ului, in functie de evolutia pietei,afirma Federico Ghizzoni, seful operatiunilor grupului italian inEuropa Centrala si de Est.

"Asteptam o revenire a economiei romanesti in acest an, nu inmod stralucit, dar pe un trend pozitiv. Creditarea ar trebui sareinceapa in trimestrul al doilea, iar noi suntem gata sa raspundemcererilor, pentru ca este foarte important sa continuam sa crestem.Putem profita de slabiciunea unor competitori si sa ne sustinem incontinuare clientii", a declarat Ghizzoni pentru ZF.

El spune ca pana la sfarsitul lunii martie UniCredit BankAustria, care reprezinta grupul italian ca actionar principal alUniCredit Tiriac Bank, 50,55% din capital, va beneficia de omajorare a capitalului social cu doua miliarde de euro, ceea ce vaavea "un efect pozitiv indirect asupra operatiunilor dinRomania".

Ghizzoni precizeaza ca UniCredit Tiriac nu a solicitat omajorare de capital pentru anul acesta. "Nivelul capitalului nuconstituie o problema. Daca evolutia afacerilor va justifica omajorare, grupul va fi gata sa aduca bani."

Pana la revenirea cererii de credite, oficialul UniCredit afirmaca persista dificultatile in mentinerea nivelului expunerii peRomania. "Am investit puternic in titluri de stat si am spus caeste important ca guvernul sa aiba mai multe instrumente pe termenscurt pentru a absorbi excesul de lichiditate de pe piata."

Cat priveste creditele neperformante acumulate de filialalocala, Ghizzoni spune ca trimestrul IV din 2009 a consemnat ocrestere usoara. "Ma astept sa continue tendinta de crestere, insaprobabil necesarul de provizionare va fi mai redus."

La jumatatea anului trecut, UniCredit Tiriac Bank era a saseabanca de pe piata, cu o cota de 5,8% la active inregistrate localde 4,57 mld. euro.

"Romania este o piata-cheie pentru noi ca dimensiune. Inainte deaparitia crizei, aveam in plan sa marim reteaua teritoriala la 400de unitati, dar am fost nevoiti sa inghetam extinderea la aproape250. In 2010 vom incepe sa ne uitam daca exista conditiile pentru areincepe sa deschidem unitati", afirma Ghizzoni.

Seful operatiunilor UniCredit din regiune spune ca grupul se vabaza pe managementul local, "care cunoaste foarte bine piata", instabilirea momentului de reluare a strategiei de crestere inRomania.

"Fara indoiala, pe termen mediu tinta este sa ne intarim pozitialocala."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO