Bănci și Asigurări

UniCredit: Creditele restante au devenit cea mai mare problema

UniCredit: Creditele restante au devenit cea mai mare problema
10.08.2009, 23:29 79

Bancile romanesti au inregistrat cel mai alert ritm de inrautatire a calitatii portofoliilor de credite, imprumuturile cu restante mai vechi de 30 de zile ajungand in aprilie la o pondere de aproape 18% din total, adica de trei ori mai mare decat nivelul inregistrat in Polonia, arata un raport regional al UniCredit Group.
"Acum, calitatea portofoliului de credite si riscul de credit reprezinta constrangerile pentru sectorul bancar din Europa Centrala si de Est. 2009 si 2010 vor fi ani dificili, dar perspectivele pe termen lung ale regiunii raman intacte", spune Debora Revoltella, director de analiza strategica pentru Europa Centrala si de Est (ECE) in cadrul UniCredit Group.
Creditele cu probleme (incadrate in categoriile "substandard", "indoielnic" si "pierdere", respectiv care inregistreaza restante la plata ratelor mai mari de 30, 60 si 90 de zile) reprezentau in septembrie anul trecut 10,8% din portofoliile bancilor romanesti, acesta fiind cel mai inalt nivel din cele 13 tari incluse de UniCredit in studiul regional "ECE - vremuri dificile, dar refacerea este la orizont".
Ponderi ridicate se mai inregistrau in Rusia, cu 8,9% si Kazahstan, cu 7,5%. In intervalul de opt luni dintre septembrie anul trecut si mai anul curent, situatia in Kazahstan s-a deteriorat cel mai mult, astfel ca ponderea creditelor cu probleme a urcat la un varf regional de 26%.
La o comparatie anuala, ponderea creditelor cu probleme a urcat in Romania cu 4,3 puncte procentuale, cresterea fiind depasita doar de cea din Kazahstan, unde saltul a fost de 15,2 puncte procentuale.

Mai multa stabilitate in Europa Centrala
Calitatea creditelor a fost mult mai stabila in tarile din Europa Centrala - Polonia, Ungaria, Cehia si Slovacia. Spre exemplu, in Cehia si Slovacia creditele cu probleme reprezentau in mai doar 4% din portofoliu, ponderea marcand o crestere moderata, de la 3% in toamna trecuta. Deprecierea a fost ceva mai rapida in Ungaria, unde ponderea a urcat de la 4,1% in septembrie anul trecut la 5,3% in martie (raportul nu prezinta date pentru luna mai).
Pe plan local, deteriorarea creditelor a venit in special din zona imprumuturilor de mica valoare negarantate acordate populatiei. Totodata, ponderea ridicata a creditelor in valuta, care depaseste 50%, a facut ca deprecierea leului - de 16% pe medie in semestrul intai de anul acesta fata de aceeasi perioada din 2008- sa loveasca in capacitatea multor clienti de a-si plati ratele. Bancherii se asteapta chiar ca ponderea creditelor neperformante sa creasca, in conditiile in care, dupa socul cresterii cursului si a dobanzilor de la inceputul anului, vine problema disponibilizarilor. Odata ce isi pierd locul de munca si veniturile, clientilor le este practic imposibil sa mai plateasca ratele. Datele Biroului de Credit arata ca peste 4 milioane de romani au contractat credite, numarul fiind comparabil cu cel al angajatilor din economie.
"In unele tari, criza ar putea conduce la o reaparitie a puterii statului in sectorul bancar. Bancile noi ar putea profita de oportunitati, in timp ce jucatorii fara o strategie bine focusata risca sa iasa de pe piata. Acest lucru nu-i afecteaza insa pe marii jucatori internationali, la nivelul carora nu se asteapta schimbari majore", potrivit studiului UniCredit.

Reorientare a strategiei bancilor

Pe majoritatea pietelor din regiune au avut loc ajustari ale raportului dintre credite si depozite, in conditiile in care toate grupurile internationale si-au lasat subsidiarele sa se bazeze intr-o pondere mult mai mare pe resursele atrase local.
Din acest punct de vedere, pe plan local se vede deja o ajustare, insa nivelul raportului ramane peste media regiunii.
Bancile romanesti au acordat credite de 125 de euro pentru fiecare 100 de euro atrasi de la clientela, fata de media de 114 euro la nivelul regiunii.
Analistii UniCredit noteaza totusi ca potentialul de crestere in regiune ramane intact, in conditiile in care gradul de intermediere financiara este cu mult sub cel de pe pietele mature din Europa.
"Cresterea nivelului de intermediere financiara va continua in regiunea ECE, chiar daca ritmul cresterii va fi moderat. Redresarea creditarii va incepe cu sectorul corporate, dar si in zona de retail inca se constata diferente mari in ce priveste gradul de intermediere bancara, mai ales in privinta creditului ipotecar", potrivit studiului UniCredit.
Ponderea creditului ipotecar in Produsul Intern Brut (PIB) este de 6% in zona ECE, fata de o medie de 38% in tarile membre ale zonei euro. In Romania, ponderea creditului ipotecar este de circa 5% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO