Bănci și Asigurări

UniCredit: Creditul se dezgheata doar cu garantii

16.09.2009, 17:37 11

Introducerea de mecanisme de impartire a riscurilor si a unorscheme de garantare a creditelor constituie instrumente importantepentru deblocarea creditarii, afirma Federico Ghizzoni, sefuloperatiunilor grupului UniCredit in Europa Centrala si de Est.

El spune ca in prezent ingrijorarile legate de calitateacreditelor si riscul general descurajeaza bancile sa dezvoltebusiness nou. Oficialul UniCredit considera ca finantarea ramane oconstrangere importanta, insa nu una cheie pentru bancile dinregiune.

"Actualele vremuri de schimbare aduc oportunitati majore pentrucei capabili sa le valorifice, iar potentialul pe termen lungramane neschimbat in regiune", a declarat Ghizzoni.

Pe de alta parte, el constata scaderea presiunilorconcurentiale, afirmand ca unii jucatori sunt puternic constranside propriile strategii si ar putea chiar sa bata in retragere, caurmare a unor abordari mai stricte privind riscul. In acelasi timp,oficialul UniCredit vede o amenintare in cresterea influenteistatului pe piata, insa chiar si asa crede ca si unii jucatori noiar putea lua in vizor regiunea, profitand de preturile scazute aleactivelor bancare si de mentinerea unui potential pe termen lunginca neexploatat.

El crede ca reluarea solida a creditarii va incepe din zonacorporate si nu din retail si in general cererea pietei se vaconcentra pe produse mai simple. Un aspect pozitiv al crizei esteca permite dezumflarea bulelor care aparusera in structurilebancare la nivelul costurilor cu angajatii si cu reteleleteritoriale.

UniCredit este reprezentata in Romania de Bank Austria caactionar majoritar al UniCredit Tiriac Bank.

Potrivit oficialilor bancii, in prezent nu este luata inconsiderare alternativa de a face achizitii, iar extinderearetelei, inghetata de la inceputul acestui an la nivelul de 245 deunitati, ar putea fi reluata in 2010. Banca nu are nevoie deinfuzii de capital, dupa ce a retinut tot profitul de anul trecut.Pe primul semestru din 2009 profitul net a fost de 43 mil.euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO