Bănci și Asigurări

UniCredit incearca sa-i convinga pe tineri sa economiseasca

UniCredit incearca sa-i convinga pe tineri sa economiseasca

Helmut Bernkopf, coordonator al Diviziei Strategy and Business Development: Tinerii au un avantaj imens: datorita perioadei de economisire mai lungi, va trebui sa faca investitii mai mici pentru a primi plati suplimentare suficiente din surse ca pensiile private.

26.10.2006, 18:27 16

In Romania si Bulgaria, potentialul mediu pentru economisire este cel mai scazut din Europa Centrala si de Est: 17,5 euro si, respectiv, 15,9 euro pe luna, potrivit unui studiu publicat de Bank Austria Creditanstalt (BA-CA), membra a grupului UniCredit.
La polul opus, slovenii si croatii intentioneaza sa faca cele mai mari investitii, cu o suma medie lunara mai mult decat dubla, de 36 de euro.
"Ca urmare a iminentei integrari in Uniunea Europeana, ne asteptam ca Romania si Bulgaria sa recupereze rapid in aceasta privinta. In general, cresterea veniturilor si modificarile statutului financiar in toate tarile din Europa Centrala si de Est (ECE) se vor reflecta in cresterea nivelului de economisire. Populatia din regiune deja cauta produse de economisire si fonduri speciale de pensii", spune Martin Mayr, expert al BA-CA in cercetare de piata pe zona ECE.
In acest context, el anticipeaza ca cererea pentru servicii de consultanta din domeniul gestionarii activelor, insotita de cresterea veniturilor, se va mari considerabil. Cu precadere in ultimii doi ani, pe masura scaderii dobanzilor, romanii au inceput sa se concentreze pe consumul imediat, din banii disponibili si din credite, fara a mai avea rabdare sa economiseasca. Ca atare, sumele pastrate pentru investitii in diferite forme de pensii private sunt mici.
"Accentuez ca economisirea unor sume mici pe termen lung poate completa semnificativ pensia de la stat, fara sa fie necesare mari sacrificii financiare in viata de zi cu zi", afirma Helmut Bernkopf, coordonator al Diviziei Strategy and Business Development, in cadrul BA-CA.
In acest moment, populatia din tarile Europei Centrale si de Est isi propune sa economiseasca, in medie, aproximativ 22 de euro pe luna. Chiar daca disponibilitatile financiare alocate sunt reduse, doar 10% din populatia activa crede ca pensia de stat va fi suficienta pentru a acoperi cheltuielile zilnice dupa pensionare. Pe de alta parte, jumatate din populatia activa inca nu s-a gandit la investitii suplimentare pentru perioada pensionarii, conform rezultatelor studiului citat.
"Diferenta dintre scepticismul populatiei fata de pensiile de stat si numarul oamenilor care detin un produs de investitii pentru pensionare indica potentialul din regiunea Europei Centrale si de Est. In aceasta zona, va spori importanta serviciilor de consiliere profesionale si adaptate necesitatilor clientilor, precum si produsele performante", a declarat Bernkopf.
In Romania, numai 7% din populatia activa a inceput sa faca investitii pentru completarea pensiei de stat, fata de 36% in Republica Ceha, 34% in Slovenia, 32% in Slovacia si 10% in Bulgaria.
Conform studiului, populatia din segmentul de varsta 30-39 de ani este cea mai activa in privinta investitiilor intr-o pensie suplimentara. Persoanele cu varste de maximum 29 de ani se afla la polul opus: majoritatea, aproximativ 70%, inca nu s-a gandit la o investitie.
"Pentru banci, acesta va fi un obiectiv de atins - sa-i faca pe tineri sa realizeze diferenta si sa le ofere produsele potrivite", mai spune Bernkopf.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO