Bănci și Asigurări

UniCredit: profit de 4,2 mil. euro la trimestrul trei

10.11.2005, 17:32 31

UniCredit Romania a obtinut, dupa primele noua luni ale anului, un profit net de 14,9 milioane de lei (4,2 milioane de euro), in crestere cu 18% - in lei - fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Banca detinea la sfarsitul lui septembrie active totale in valoare de 1,78 miliarde de lei (0,5 miliarde de euro), cu 37% peste nivelul din urma cu un an. UniCredit detinea la jumatatea lui 2005 o cota de piata de 1,5% din punctul de vedere al activelor, plasandu-se pe locul 14 in sistemul bancar. Activele bancii au crescut in trimestrul al treilea cu 17%, dupa ce in trimestrul doi marcasera o stagnare.

La sfarsitul lui decembrie, portofoliul de credite al bancii ajunsese la aproape 920 de milioane de lei (echivalentul a 259 de milioane de euro). Comparativ cu nivelul din urma cu un an, portofoliul de finantari al bancii marcheaza o crestere cu 27%.

In totalul creditelor, cele acordate companiilor reprezinta aproape 92%. Actionarul majoritar al bancii, grupul italian UniCredito, este unul dintre cei mai puternici jucatori pe segmentul de retail pe piata Europei Centrale si de Est. Cu toate acestea, pe plan local italienii au avut o abordare rezervata, preferand sa extinda mai intai reteaua teritoriala, inainte de a se lansa agresiv pe piata. UniCredit Romania opereaza in prezent o retea de 50 de sucursale si are deja in portofoliul de produse destinate clientilor individuali credite imobiliare si de consum, precum si trei pachete de carduri care au atasate servcii bancare si non-bancare. Banca are de altfel in plan sa modifice conditiile de acordare pentru finantarile de consum in viitorul apropiat.

Depozitele atrase de banca de la clienti insumeaza 796 de milioane de lei (echivalentul a 224 de milioane de euro), cu 20% mai mult decat in septembrie trecut.

Capitalurile proprii ale bancii totalizau la sfarsitul lui septembrie ceva mai mult de 230 de milioane de lei (64,7 milioane de euro). Indicatorul de solvabilitate al UniCredit este de 21,99%, peste media pietei si cu mult peste reglementarile bancii centrale.



Verde pentru fuziunea cu HVB

Fuziunea dintre UniCredit si HVB poate sa continue, dupa ce Consiliul Concurentei a hotarat marti ca in urma acestui proces concentrarea economica realizata de italieni nu va periclita mediul concurential.

"Am primit ieri (marti, n. red.) aprobarea de la Consiliul Concurentei privind concentrarea de piata, astfel ca putem sa mergem inainte cu procesul de fuziune cu UniCredit", a declarat Dan Pascariu, presedintele HVB Bank.

Pana la fuziunea cu UniCredit, HVB Bank trebuie mai intai sa incheie consolidarea cu Banca Tiriac, convenita inca din vara. Fuziunea celor doua banci ar trebui sa se finalizeze in martie-aprilie anul viitor, rezultand astfel o noua banca, HVB Tiriac. Consolidarea in continuare cu UniCredit se va finaliza cel mai probabil spre sfarsitul lui 2006.

Intre timp, cele trei banci functioneaza in paralel si continua sa se extinda. Banca Tiriac a inaugurat ieri o noua unitate in Capitala, in timp ce UniCredit a anuntat recent intentia de a ajunge la 50 de unitati pana la sfarsitul anului.

"Dupa deschiderea de astazi, reteaua Bancii Tiriac a ajuns la 67 de unitati. O data cu finalizarea fuziunilor cu HVB Bank si UniCredit, noua banca va avea o retea de 120 de sucursale, un nivel bun pentru a ne servi clientii, insa vom continua sa ne extindem", a declarat Selcuk Saldirak, presedintele Bancii Tiriac.

Pe de alta parte, Pascariu spune ca HVB Bank va obtine si anul acesta rezultate bune. Banca este orientata preponderent pe segmentul corporativ, ceea ce ii permite sa opereze cu o retea de dimensiuni reduse, obtinand astfel indicatori de productivitate buni.

"Probabil ca si anul acesta vom avea cea mai mare profitabilitate din sistem", spune Pascariu. El considera insa ca efortul consolidarii celor trei institutii va afecta, cel putin o perioada, indicatorii de performanta ai bancii nou-rezultate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO