Bănci și Asigurări

UniCredit: reactivarea creditarii a devenit critica

04.08.2009, 19:17 27

Soldul creditelor acordate de UniCredit Tiriac Bank s-a ridicat la 3,85 miliarde de euro la sfarsitul semestrului I, incluzand credite de 1 mld. euro externalizate la banca-mama. In lei, portofoliul a crescut cu 16% fata de nivelul din urma cu un an, pana la 16,2 mld. lei.

Reprezentantii bancii afirma ca in primul semestru calitatea portofoliului de credite s-a deteriorat asa cum s-a intamplat la nivelul intregii piete, insa sustin ca volumul creditelor neperformante se incadreaza in limite controlabile, fiind "departe de periclitarea capacitatii bancii de generare a profitului". Profitul net operational pentru primele 6 luni acopera de 3,2 ori costul cu provizioanele de risc de credit, iar gradul de acoperire cu provizioane al expunerilor bilantiere este de 3,24%.

Ponderea creditelor neperformante s-a apropiat de 4% din portofoliu la jumatatea anului. UniCredit Tiriac Bank considera ca reactivarea creditarii a devenit critica pentru economie si sectorul bancar, chiar daca trebuie controlat strict riscul. 

In prima parte a anului banca a lansat campanii succesive de atragere de depozite de la clienti, astfel ca volumul acestora a urcat cu 66%, ajungand la 10,9 mld. lei (2,6 mld. euro). In conditiile incetinirii creditarii, raportul credite depozite s-a ajustat vizibil, de la 145% la sfarsitul lui 2008 la 111% la 30 iunie. Activele totale ale UniCredit Tiriac au atins 19,5 mld. lei (4,6 mld. euro), in crestere cu 27% fata de semestrul I 2008.

Desi profitul net a stagnat in lei, rentabilitatea capitalului propriu s-a mentinut la 18,8%, in timp ce rentabilitatea activelor a fost de 1,9%.

Reprezentantii bancii afirma ca solvabilitatea ramane peste pragul minim de 10% cerut de BNR, iar nivelul lichiditatii este "mai mult decat confortabil".

"Fara indoiala, nivelurile profitabilitatii din industria bancara vor scadea, dar singura abordare rationala pentru succesul si longevitatea activitatii bancare este abilitatea de a actiona corect in viitor si de a face investitii chiar si intr-un context dificil", a declarat Stanislav Georgiev, CFO al UniCredit Tiriac.

In prima jumatate a anului, banca a deschis trei unitati, reteaua numarand in prezent 245 de sucursale, in timp ce numarul de angajati este de 3.101. Nivelul solid al solvabilitatii, mentinerea unui nivel inalt de lichiditate si un management adecvat al riscului sunt prioritatile bancii in a doua parte a anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO