Bănci și Asigurări

UniCredit spune stop achizitiilor pentru urmatorii trei ani

08.07.2005, 20:46 14

UniCredito, cel mai mare grup financiar italian dupa valoarea de piata, intentioneaza sa sisteze achizitiile pana in 2008 si se va concentra doar asupra preluarii institutiei germane de credit HVB, a anuntat Alessandro Profumo, directorul executiv al grupului, citat de Reuters.

UniCredit si HVB au aprobat la inceputul lunii trecute un "Business Combination Agreement". In urma acestei fuziuni, va rezulta un grup financiar cu active de 733 de miliarde de euro si 28 de milioane de clienti, prezent in 19 tari.

Grupul HVB este prezent si pe piata romaneasca, prin HVB Bank Romania, detinuta de Bank Austria Creditanstalt (BA-CA).

UniCredit a anuntat oficial ieri ca nu va mai participa la procesul de privatizare a bancilor romanesti Banca Comerciala Romana (BCR) si Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC).

Potrivit comunicatului bancii, "prin acest acord cu HVB, grupul UniCredit isi va atinge obiectivele strategice in Romania fara o achizitie majora si isi va consolida pozitia in topul sistemului bancar romanesc".

Piata romaneasca ramane insa una de interes strategic pentru grupul italian, care si-a propus ca filiala sa UniCredit Romania sa ajunga pana pe locul al doilea in sistem.

Bank Austria, care isi manifestase de asemenea interesul pentru participarea la privatizari, a anuntat ieri oficial decizia de a nu inainta o oferta pentru preluarea pachetului majoritar al BCR.

"Subsidiara noastra HVB Bank Romania este un extrem de profitabila. Iar fuziunea cu Banca Tiriac ne va intari semnificativ pozitia pe care o detinem, asigurandu-ne o baza solida pe care sa ne putem dezvolta si mai mult pe viitor", a declarat Erich Hampel, chief executive officer (CEO) al BA-CA.

BA-CA a semnat luna trecuta un acord de fuziune cu Banca Tiriac, detinuta de omul de afaceri Ion Tiriac.

In urma acestei fuziuni va rezulta o banca cu active de peste 2,1 miliarde de euro si o cota de piata de 7,5%.

Noua banca va ocupa astfel locul patru in sistem.

Profumo a aratat ca UniCredit se va concentra, timp de trei ani, pe langa preluarea HVB, si pe obtinerea unui profit de 0,56 euro pe actiune. Acordul de preluare a fost convenit pentru suma de 20 de miliarde de euro (24 miliarde de dolari).

Daca tranzactia va fi finalizata, va reprezenta cea mai mare actiune europeana transfrontaliera de pana acum, care va conduce la crearea celei de-a noua institutii de credit de pe continent.

Profumo a motivat decizia de a se retrage din cursa pentru privatizarile BCR si a CEC prin faptul ca "deja avem in Romania doua banci si o parte din titlurile celei de-a treia".

Seful celei mai mari banci din Italia in functie de capitalizarea de piata, a precizat ca nu poate exclude aparitia unor oferte rivale pentru HVB.

Profumo a mai afirmat ca a analizat economia germana si ca exista potential in sectorul de creditare a populatiei, a intreprinderilor mici si mijlocii, precum si in cel al administrarii activelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO