Bănci și Asigurări

UniCredit Tiriac a facut profit net de peste 76 mil. euro

12.11.2008, 18:50 8

UniCredit Tiriac Bank, unul din primii zece jucatori de pe piata, a acumulat dupa noua luni un profit net de 278 mil. lei (circa 76,4 mil.euro), in crestere cu 31% in lei fata de aceeasi perioada a anului trecut si peste tinta stabilita. Exprimat in euro, castigul este comparabil cu cel din 2007, din cauza deprecierii leului.
Intrata la 1 iunie in al doilea an de functionare in actuala structura, banca a accelerat activitatea de creditare, mai ales pe segmentul corporate, inregistrand o crestere cu 75% a soldului finantarilor acordate, pana la un total de 15,7 mld. lei (4,2 mld. euro). O crestere de 44% a fost inregistrata fata de sfarsitul lui 2007. Volumul creditelor include si finantarile acordate direct de banca-mama pentru evitarea costurilor locale cu rezervele minime obligatorii.
In acelasi timp, UniCredit Tiriac a accelerat programul de extindere a retelei teritoriale, deschizand 68 de unitati, pana la un total de 209 sucursale si agentii. Banca a recuperat insa doar o parte din decalajul acumulat fata de principalii competitori in contextul celor doua fuziuni succesive prin care s-a format.
De asemenea, numarul angajatilor a crescut cu 500 de la inceputul acestui an, depasind pragul de 3.000.
In pofida cheltuielilor cu extinderea, ponderea costurilor in totalul veniturilor s-a situat la numai 49,9% la nivelul lunii septembrie, sub media pietei. Veniturile operationale au insumat 807 mil. lei (221 mil. euro), in crestere cu 28% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Rentabilitatea anualizata a capitalului propriu a fost de 22,6%, in timp ce rentabilitatea activelor s-a ridicat la 2,6%.
"Toate eforturile intreprinse anul trecut ne-au permis sa crestem semnificativ capacitatea bancii de a genera venituri in mod sustenabil", a declarat Rasvan Radu, presedinte executiv al UniCredit Tiriac Bank. El spune ca acesta este rezultatul imbunatatirii gamei produselor si serviciilor, a calitatii sistemelor si a accentului pe instruirea personalului bancii.
In contextul crizei financiare internationale, grupul italian UniCredit a trecut la o reevaluare a planurilor de extindere a operatiunilor in regiune.
La nivel local, banca a majorat puternic dobanzile la creditele de retail, cu pana la cinci puncte procentuale, si a ajustat gradul maxim de indatorare pentru clienti.
De asemenea, cauta solutii de finantare pe termen lung pentru a asigura continuarea acordarii de credite ipotecare.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO