Bănci și Asigurări

UniCredit Tiriac intra pe piata cu active de 3,7 mld. euro

04.06.2007, 18:38 12

UniCredit Tiriac Bank, a patra banca de pe piata rezultata din fuziunea dintre UniCredit Romania si HVB Tiriac Bank, incepe astazi prima zi de operatiuni cu clientii, dupa ce vineri 1 iunie a oferit doar consultanta pentru a putea testa integrarea sistemelor informatice.
Rasvan Radu, presedintele executiv al UniCredit Tiriac, afirma ca noua banca se va concentra pe calitatea serviciilor si pe dezvoltarea relatiilor cu clientii.
"Dincolo de finantare si de managementul activelor, o relatie solida intre o banca si un client poate fi construita pe corectitudine si incredere reciproca. Intr-un mediu puternic competitiv cum este piata bancara, diferenta va fi facuta de calitatea serviciilor, iar UniCredit Tiriac Bank va pune accentul pe consultanta inainte de vanzare", a declarat Radu.
In urma fuziunii internationale dintre grupurile HVB si UniCredit anuntata in urma cu doi ani, fuziunea de pe piata romaneasca este una dintre primele finalizate in regiunea Europei Centrale si de Est.
Actionarul majoritar al UniCredit Tiriac este Bank Austria Creditanstalt, cu 55,2% si care coordoneaza operatiunile grupului UniCredit in regiune, alaturi de doua firme ale omului de afaceri Ion Tiriac, cu 40,4%, care sunt reprezentate in boardul bancii de Ion Tiriac si Anca Ioan, CEO al Tiriac Holdings.
Comitetul de directie al bancii este format din Rasvan Radu, presedinte executiv (CEO), Melih Mengu, vicepresedinte responsabil de Divizia Corporate, Andreas Gschwenter, vicepresedinte responsabil de Divizia de Operatiuni si Business Support (COO), Marco Cravario, vicepresedinte responsabil de Divizia Financiara (CFO) si Armin Huber, vicepresedinte responsabil de Divizia Risc (CRO). Dan Pascariu este presedintele Consiliului de Administratie.
"Cel mai important lucru pe care am incercat sa-l realizam a fost sa minimizam impactul fuziunii asupra clientilor nostri", spune Pascariu. El afirma ca fuziunea in sine a fost construita pe ideea preluarii celor mai bune elemente din ambele banci.
HVB Bank avea un portofoliu semnificativ de clienti germani si austrieci, dar si numerosi clienti din categoria Private Banking. Banca Tiriac era un jucator puternic indeosebi pe segmentul persoanelor fizice si al IMM, in timp ce UniCredit Romania se concentrase pe companiile romanesti de dimensiuni medii, dar si pe investitorii din Italia si Turcia.
Conform datelor raportate de HVB Tiriac si UniCredit Romania la sfarsitul primului trimestru, noua banca ar fi avut la data respectiva active de circa 3,7 miliarde de euro. Veniturile cumulate au crescut cu 17,7% fata de trimestrul I 2006, pana la 197 milioane de lei (59,7 milioane de euro), iar profitul brut combinat a insumat 83 milioane de lei (25,1 milioane de euro), in crestere cu 51% comparativ cu rezultatele celor doua banci in aceeasi perioada a anului precedent.
UniCredit Tiriac Bank se va pozitiona pe piata ca banca universala cu produse si servicii oferite clientilor persoane fizice, clientilor din segmentul Private Banking, companiilor mici si mijlocii, dar si companiilor mari si multinationalelor. Banca are peste 600.000 de clienti, o retea de 136 de sucursale care acopera 38 de judete si circa 2.700 de angajati.
In jurul bancii functioneaza sapte companii specializate care compun o structura de grup financiar: UniCredit Leasing Corporation, CA-IB Securities, CA-IB Romania, HVB Insurance Brokers, Pioneer Asset Management, UniCredit Produzzioni Accentrate si HVB Banca pentru Locuinte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO