Bănci și Asigurări

UniCredit vede risc de supraincalzire a pietei imobiliare

14.09.2007, 18:16 28

Romania, Bulgaria si tarile baltice s-ar putea confrunta pe termen mediu cu o supraincalzire a pietei imobiliare, insa per ansamblu nu exista semne clare privind aparitia unui bubble la nivelul preturilor, in ciuda cresterii rapide de ultimii ani, conform celei mai recente analize regionale a grupului UniCredit.
"Riscurile aparitiei unei rupturi de tipul crestere rapida-depresiune in Europa Centrala si de Est apare ca fiind sub control in prezent", se spune in raport. Analistii UniCredit apreciaza ca dezechilibrul existent intre cererea de locuinte si oferta de pe piata stimuleaza activitatea de constructii, fara vreun semn de bubble. In general, raportul nu intrevede niciun soc sistemic serios care ar putea ameninta tarile din regiune, desi riscurile au crescut in mod evident.
"Capacitatea de absorbtie a socurilor ramane ridicata in regiune, insa implementarea unor politici macroeconomice prudente si monitorizarea atenta a riscului de credit vor fi esentiale pentru evitarea vreunei devieri majore de la un curs de dezvoltare sustenabila".
O problema mai serioasa ar putea insa deveni cresterea costului finantarilor externe pentru tarile din regiune din cauza turbulentelor de pe pietele internationale.
"Cresterea spreadurilor la credite ar putea deveni o problema in special pentru tari cu dezechilibre externe mari, precum cele din sud-estul Europei sau cele baltice, precum si pentru tarile in care bancile se bazeaza pe linii de credit externe pentru finantarea cresterii portofoliilor de credite - din nou tarile baltice, cele din sud-estul Europei (adica si din Romania), Rusia, Ucraina, Kazahstan", considera analistii UniCredit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO