Bănci și Asigurări

Valul majorarilor de dobanzi continua

20.06.2008, 20:16 13

ING, un jucator din top zece, a majorat recent dobanda la contul de economii Cont'Rol cu jumatate de punct procentual, ducand-o la 8% pe an.
Contul de economii este principalul produs de retail al olandezilor, care aveau in decembrie trecut circa jumatate de milion de clienti individuali.
Raiffeisen Bank, al treilea jucator din sistem dupa activele detinute, a anuntat ieri o majorare consistenta a dobanzilor la depozitele in lei atrase de clientela, cu pana la 3,3 puncte procentuale.
Miscarea Raiffeisen vine la numai cateva zile dupa ce BCR, liderul sistemului bancar, a luat o decizie similara.
Ambele banci platesc acum dobanzi de pana la 10,5% pe an, insa niveluri atat de inalte sunt remunerate doar la depozitele de valoare mare, constituite pe perioade de un an.
"Vrem sa avem o relatie pe termen lung cu clientii nostri si sa le oferim produse de economisire atractive, care sa le asigure protectie in viitor fata de riscul inflationist", a comentat Ioana Curtali, directorul Directiei Managementul Pasivelor la Raiffeisen Bank.
Raiffeisen plateste acum dobanzi cuprinse intre 9,5% pe an pentru depozitele pe un an cu valori intre 150 si 4.000 de lei, respectiv 10% pentru depuneri intre 4.000 si 40.000 de lei. Dobanda de 10,5% pe an este remunerata doar pentru depuneri mai mari de 40.000 de lei.
Pentru sumele mici, de pana in 4.000 de lei, dobanda pleaca insa de la 6,7% pe an (pentru depunerile pe o luna), ajungad la 8,5% pe an la scadenta de trei luni, respectiv 9% pe an pentru scadenta de sase luni. Banca isi pastreaza insa rezerva de a modifica aceste niveluri pana la ajungerea la maturitate a depozitului. La BCR dobanzile pleaca de la 8% pe an.
Analistii afirma ca bancile au inceput sa intre in competitie pentru atragerea de lei de la clienti, in conditiile in care excesul traditional de lichiditati de pe piata interbancara s-a diminuat sensibil in ultimele luni. Inclusiv guvernatorul BNR Mugur Isarescu i-a avertizat pe bancheri in primavara ca trebuie sa acorde mai multa atentie atragerii de resurse de la clientela, pentru a-si reduce dependenta de finantarile straine.
Pe de alta parte, majorarea dobanzilor platite la depozite vine pe fondul intaririi politicii monetare de catre BNR. Din toamna trecuta, banca centrala a ridicat dobanda de sase ori, cumuland 2,75 puncte procentuale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO