Bănci și Asigurări

Valuta revine in forta, si la creditare, si la economisire

01.07.2005, 18:31 14

Creditul neguvernamental si economisirea au inregistrat cresteri sensibile in mai, insa in ambele cazuri expansiunea a fost alimentata de dinamica produselor in valuta.

Ritmul anual de crestere al creditului neguvernamental acordat in valuta (mai 2004-mai 2005) a continuat astfel sa accelereze, ajungand la 63,6%. Numai de la inceputul anului, acesta a inregistrat o majorare de peste 6 puncte, de la 57,2%. Creditul in valuta a crescut cu 4,4% in mai (respectiv 342 de milioane de euro), pana la un sold de 7,8 miliarde de euro.

Depunerile in valuta au crescut in luna mai cu aproape 9% in lei, ajungand la echivalentul a 6,8 miliarde de euro. Ritmul anual de crestere a accelerat pana la 36% in mai, dupa ce scazuse la aproape 22% in martie.

Migratia spre valuta a avut loc in contextul in care dobanzile la lei au scazut sensibil de la inceputul anului. Daca in cazul depozitelor in lei bancile ofera dobanzi de 7%-9% pe an, care nu asigura decat un castig marginal, la credite scaderea ratelor percepute a fost mai lenta. Astfel, deponentii au fost nevoiti sa reconsidere plasarea economiilor in depozite in lei, unele alternative de depozite in valuta oferind randamente mai bune. Migratia a avut loc si in contextul in care populatia nu are alte alternative de investire a banilor la indemana.

Pe de alta parte, creditele in valuta raman in continuare mai ieftine decat cele in lei. Stabilitatea cursului a contribuit de asemenea la ignorarea riscului valutar atasat imprumutarii in valuta. Mai mult, analistii considera ca si in cazul in care ratele la lei ajung la acelasi nivel cu cele la valuta, tendinta de apreciere a monedei nationale fata de principalele devize va usura rambursarea imprumuturilor contractate in moneda straina.

In aceste conditii, guvernatorul Mugur Isarescu a declarat recent ca este inevitabila adoptarea de masuri pentu temperarea creditului in valuta, in masura in care povara pentru limitarea deficitelor externe trebuie impartita in cadrul unui mix de politici economice. Deficitul comercial a inregistrat cresteri importante de la inceputul anului, in conditiile in care consumul in crestere, sustinut si de creditare, a generat expansiunea importurilor. Analistii considera ca BNR ar putea impune mai multe masuri pentru limitarea creditarii in moneda straina, mai probabila fiind majorarea ratei rezervelor minime obligatorii la resursele atrase de banci in moneda straina.

Creditul neguvernamental a crescut in mai cu 4,8% in termeni nominali, pana la 13 miliarde de euro. In termeni reali, cresterea a fost de 4,5%. Expansiunea anuala a creditului neguvernamental a ajuns astfel la 38,5%. De la inceputul anului, ritmul de crestere al creditului neguvernamental a marcat intensificari luna de luna, de la un nivel de putin peste 32% in ianuarie.

Pentru a doua luna consecutiv, creditul in lei a inregistrat o crestere usor mai mare decat cel in valuta, respectiv 5%, fata de un ritm de crestere de 4,6% in cazul imprumuturilor in moneda straina. De la inceputul anului, creditul in lei a inregistrat in trei luni dinamici mai bune decat cel in valuta. Chiar si in aceste conditii, ritmul anual de crestere al creditului in lei a ajuns la ceva mai mult de 29%, respectiv mai putin de jumatate fata de valuta.

Atat populatia, cat si agentii economici au preferat in mai sa-si pastreze economiile in valuta. Pentru prima data de la inceputul anului, depozitele in valuta au inregistrat cresteri mai mari decat cele in lei, pentru ambele categorii. Tendinta a fost mai vizibila in cazul agentilor ecomici, care si-au majorat depunerile in valuta cu 14,5% in mai. Depunerile in lei, atat ale populatiei, cat si cele ale firmelor au inregistrat cresteri de pana la 0,5%. Cu toate acestea, ritmul de crestere al economiilor depozitate in sistemul bancar a continuat sa se accelereze, ajungand la aproape 48%, peste cel al creditului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO