Bănci și Asigurări

Vânzările ING Asigurări cresc uşor, dar profitul e la jumătate

 Vânzările ING Asigurări cresc uşor, dar profitul e la jumătate
12.08.2010, 23:59 40

ING Asigurări, cea mai mare companie din piaţa asigurărilor deviaţă, a încheiat primul semestru cu o creştere de 5,5% a primelorbrute subscrise, până la 275,6 milioane de lei (66,5 milioane deeuro). Profitul companiei s-a redus însă la jumătate în aceeaşiperioadă, coborând la 28,5 milioane de lei brut (6,9 milioane deeuro), în urma reducerii unor taxe din contractele deasigurare.
Afacerile celui mai mare asigurător de viaţă încep astfel să îşirevină, în condiţiile în care anul trecut au scăzut cu peste 20%,potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.
"Pentru a doua jumătate a anului mă aştept însă ca măsurile decreştere a TVA şi de disponibilizare a unui număr important deangajaţi din sectorul public să exercite din nou presiune asupraveniturilor şi a capacităţii de economisire a populaţiei. În acestecondiţii, estimăm o menţinere a pieţei la nivelul din 2009, pefondul unor vânzări similare celor de anul tercut", a declaratCornelia Coman, directorul general al ING Asigurări.
În 2009 piaţa asigurărilor de viaţă a scăzut pentru prima dată, cu13%, coborând la nivelul de 1,62 miliarde de lei (385 mil.euro).

Rezilierile s-au redus cu 40%
Aproape 100.000 de clienţi şi-au reziliat anul trecut poliţele deasigurare de viaţă, având nevoie de lichidităţi în condiţiile încare mulţi angajaţi fie au rămas fără job, fie s-au trezit cusalarii mai mici. Anul trecut asigurătorii au plătit 424 demilioane de lei (circa 100 de milioane de euro) pentru răscumpărăritotale şi parţiale de asigurări de viaţă, în creştere cu 54% faţăde anul anterior, în special pentru poliţe de tip unit-linked(legate de fonduri de investiţii), al căror randament în scădere a"evaporat" o parte din banii asiguraţilor.
"Numărul de contracte reziliate în primul semestru din 2010 ascăzut cu 40% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut",spune Coman. Compania nu a precizat numărul contractelor reziliate."Am sesizat o scădere continuă a numărului de clienţi care aleg sărenunţe la contractele de asigurări, dar şi o creştere a număruluicelor care au revenit la ING. Astfel, în perioada aprilie-iunienumărul de persoane care şi-au repus în vigoare contractele acrescut cu 26% faţă de primele trei luni ale anului", afir­mădirectorul general al ING Asigurări.
Ce se întâmplă cu asiguraţii care intră în şomaj şi nu mai potplăti primele? În loc să rezilieze poliţa, pot stopa plăţile pentruo anumită perioadă?
"Orice client poate beneficia de opţiunea de întrerupere a plăţiiprimelor pe perioadă determinată, indiferent de motiv, scopulacesteia fiind tocmai de a veni în ajutorul celor care se confruntăcu orice fel de dificultăţi financiare, inclusiv şomaj. Opţiuneaaceasta depinde de tipul contractului şi presupune reducerea sumeiasigurate."
ING Asigurări afirmă că în trimestrul doi a înregistrat o creşteresemnificativă a clienţilor care aleg să încheie o asigurareunit-linked, încurajaţi de revenirea randamentelor programelor deinvestiţii.
"În portofoliul de contracte subscrise în trimestrul doi, categoriaplanurilor financiare cu componentă de investiţie, reprezentate dedouă dintre produsele ING de tip unit-linked, deţine o pondere de30%, faţă de 23% în trimestrul întâi din 2009, fiind urmată deasigurările pentru copii, cu o pondere de 26%", explică directorulgeneral al companiei.
ING administrează programe de tip unit-linked în lei şi dolari, iarinvestiţiile sunt acum direcţionate spre domenii mai puţin expuserecesiunii.
"În ceea ce priveşte strategia investiţiilor în acţiuni, preferămcompaniile din sectoarele mai puţin sensibile la ciclul economic -utilităţi, farmaceutic - ce operează în România şi companiile dinsectorul financiar din regiune (Polonia, Ungaria, Cehia). Anulacesta, începând cu luna martie, strategia de investiţii înobligaţiuni a devenit mai prudentă, ţinând cont de riscurileasociate în special execuţiei bugetare şi de sentimentul maiprudent manifestat de pieţele internaţionale faţă de România şizona CEE în general."
În ceea priveşte investiţiile în titluri emise de MinisterulFinanţelor, şefa ING Asigurări spune că statul ar trebui să aibă învedere randamente mai ridicate în cazul scadenţelor mailungi.
"Ministerul Finanţelor ar trebui să aibă în vedere niveluri mairidicate ale randamentelor pentru scadenţele mai lungi - 3, 5 şi 7ani. În caz contrar, se poate confrunta cu o acumulare excesivă dedatorie pe termen foarte scurt, riscând inclusiv creşterearandamentelor pe termenele mai reduse ale titlurilor sale."
Ieri Finanţele au vândut certificate cu scadenţa la un an de 115,8mil. lei, la un randament mediu de 7% pe an.
ING a înregistrat în primul semestru o creştere de 19% a primeimedii plătite de clienţi, până la 1.464 lei/an, în timp ce sumaasigurată medie a urcat cu 14%, până la 44.736 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO