Bănci și Asigurări

Veniturile din TVA au crescut, la zece luni, cu 9%, sub creşterea anticipată la începutul anului de 14%

Veniturile din TVA au crescut, la zece luni, cu 9%, sub...

Autor: Iulian Anghel

29.11.2018, 00:05 276

♦ Veniturile din TVA, la zece luni din an, sunt bune, dar sunt sub creşterea prevăzută la începutul anului, de 14% ♦ În schimb, au crescut spectaculos veniturile din contribuţiile de asigurări, care consemnează un plus de 37,8%.

În primele zece luni din an, veniturile bugetului general consolidat au crescut cu 11,8%, puţin mai jos faţă de creşterea înregistrată în august, de 13,8%. Creşterea s-a mai temperat pentru că veniturile au stagnat în octombrie, la nivelul lui octombrie 2016. În schimb, cheltuielile au fost mai mari cu 4,3 miliarde de lei în octombrie faţă de ectombrie 2017, ceea ce a accentuat deficitul până la peste 2% din PIB.

Cheltuielile de personal continuă să rămână în top:  70,7 miliarde de lei la zece luni, adică un plus 25,4% faţă de primele zece luni din 2017. În octombrie, doar cheltuielile de personal au fost cu 1,5 miliarde de lei mai mari decât în octombrie 2017, până la 7,4 miliarde de lei.

Execuţia bugetului la zece luni consemnează şi o creştere spectaculoasă a „cheltuielilor de capital” (investiţiile din buget), cu un plus de 74% la zece luni, an/an. Însă 5,2 miliarde de lei din cele 15,8 miliarde de lei cheltuieli de capital, la zece luni, sunt achiziţii de armament făcute de Ministerul Apărării, ceea ce face ca avansul cheltuielilor pe investiţii propriu-zise să fie mult mai redus decât o arată procentele.

La dobânzi, execuţia bugetară indică o creştere foarte mare, cu 2,2 miliarde de lei (plus 25%) faţă de primele zece luni din 2017, până la 11,2 miliarde de lei. Şi la cheltuielile cu bunuri şi servicii sunt consemnate creşteri, plus 3,1 miliarde de lei în plus, în primele zece luni, an/an, până la 34,4 miliarde de lei.

În privinţa veniturilor, veniturile din impozitul pe profit au crescut, la zece luni, an/an, cu 4,8%, până la 14,5 mi­liarde de lei. Veniturile din TVA au crescut cu 9%, până la 47,9 miliarde de lei. Însă proiectul de buget adoptat la începutul anului miza pe o creştere a lor de peste 14%. Veniturile din accize au crescut, la zece luni, cu 7,9%, până la 23,6 miliarde de lei. Au scăzut, în schimb, cu 6,4 miliarde de lei faţă de primele zece luni din 2016 veniturile din impozitul pe salarii, ca urmare a reducerii impozitului de la 16% la 10%.

Veniturile din fondurile UE au scăzut, în a doua parte a anului pentru că fondurile pentru plăţile directe în agricultură au fost acordate în prima parte din an.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels