Bănci și Asigurări

Viceguvernatorul Popa voteaza pentru cresterea dobanzii BNR

Viceguvernatorul Popa voteaza pentru cresterea dobanzii BNR

Click pentru imaginea marita

30.10.2006, 18:31 20

Viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, pledeaza pentru o majorare a dobanzii de politica monetara pe 10 noiembrie, ca masura proactiva fata de amenintarile inflationiste de anul viitor.
El nu impartaseste teoria unor analisti care considera ca scaderea rapida a inflatiei pe parcursul ultimelor luni nu ar justifica o majorare de dobanda.
"Fara a judeca in avans viitoarea decizie a Consiliului de Administratie al BNR de pe 10 noiembrie, cred ca aceasta ar fi doar o gandire retrospectiva si ca atare ar oferi o imagine incompleta", a declarat Popa intr-un interviu acordat agentiei Bloomberg.
Viceguvernatorul afirma ca banca centrala trebuie sa fie "dura" in abordarea de politica monetara pentru a pune capac presiunilor inflationiste generate de cresterea continua a cererii de consum si de dinamica rapida a PIB.
"Orice politica de tintire a inflatiei trebuie sa fie proactiva, iar presiunile care se anunta anul viitor nu sunt mici. Imi exprim preferinta personala ca politica monetara sa fie potrivit de dura", a spus viceguvernatorul direct responsabil cu tintirea inflatiei.
La nivelul Consiliului de Administratie, Popa are doar un vot din noua. El sustine ca discutiile din Consiliu ar trebui sa fie mai transparente, inclusiv prin publicarea structurii votului care sta in spatele unei anumite decizii, dupa modelul unor banci din Europa Centrala precum cele ale Cehiei sau Ungariei.
Spre deosebire de Popa, in ultimele doua luni guvernatorul BNR Mugur Isarescu nu a facut referiri publice la rata dobanzii. La inceputul lunii octombrie a spus ca banca centrala se asteapta ca inflatia sa coboare spre 5%, dupa atingerea nivelului respectiv urmand a fi luata in calcul si o reducere a rezervelor minime obligatorii.
Consiliul de Administratie al BNR a probat capacitatea de a lua decizii relativ abrupte in privinta dobanzii la inceputul acestui an, in februarie, cand a majorat cu un punct dobanda de politica monetara, de la 7,5% la 8,5% pe an, de teama efectelor in lant ale majorarilor de preturi administrate si a cresterii galopante a consumului.
A fost inversul deciziei din septembrie 2005, cand dobanda cobora de la 8,5% la 7,5%, astfel ca rata de 7,5% ramane un minim istoric pentru dobanda de politica monetara a BNR.
In februarie 2006, banca centrala majora dobanda in conditiile in care se astepta la o incetinire a ritmului de crestere economica. Asteptarea a fost contrazisa net de datele statistice de la jumatatea anului si nici pentru 2007 nu se anunta o relaxare semnificativa. Popa estimeaza ca PIB va consemna o majorare de peste 7% anul acesta. "Anul viitor, cresterea economica ar putea fi sub 7% in conditiile in care ratele de dobanda mai ridicate in termeni reali vor ajuta la incetinirea vitezei de crestere a cererii".
De asemenea, creditul a continuat sa creasca rapid in ciuda masurilor administrative luate de BNR, iar preturile administrate urmeaza sa faca noi salturi in vederea alinierii la nivelurile UE. De altfel, Popa a spus recent ca ar fi de preferat ca autoritatile sa devanseze o parte din majorarile de preturi pentru a profita de supraperformanta inregistrata la nivelul dezinflatiei si a mai atenua din presiunile de anul viitor. Intamplator, dorinta ii este intrucatva indeplinita, pretul gazelor naturale urmand sa urce cu 8,1-8,5% pe 11 noiembrie.
Popa nu ar vrea ca succesul din 2006 sa fie urmat anul viitor de o crestere a inflatiei care sa afecteze credibilitatea politicii BNR.
"Inflatia pe anul acesta va fi foarte aproape de tinta de 5%, poate chiar sub acest nivel, datorita scaderii pretului petrolului, recoltei agricole foarte bune si amanarii unor majorari de preturi administrate, in contextul efectelor politicii monetare prudente", a declarat viceguvernatorul.
La sfarsitul lui septembrie, inflatia anualizata a coborat la un minim istoric de 5,5%. Incepand de pe 27 iunie, dobanda de politica monetara a BNR stationeaza la nivelul de 8,75% pe an, rezultand totusi o crestere a dobanzii reale, respectiv peste rata inflatiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO