EXCLUSIV ZF CORPORATE

VIDEO ZF Live. Radu Rizoiu, avocat: Chiar şi o persoană fizică poate prelua credite neperformante de la bănci

19 feb 2016 Autor: Roxana Rosu

Băncile pot vinde creditele neper­for­mante şi către persoane fizice, nu doar spre firme specializate în recu­perare, a spus la ZF Live Radu Rizoiu, conferenţiar la Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti, avocat la Rizoiu & Asociaţii.
 
„Teoretic da, persoanele fizice ar putea cumpăra creanţa acestor credite neperformante. Dacă o persoană fizică preia mai multe astfel de creanţe şi începe să le execute, se consideră că ea desfăşoară o activitate lucrativă. Deci nu mai e o simplă persoană fizică, ci trebuie să fie un profesionist, con­form reglementării. Şi deci trebuie să se organizeze într-o formă oarecare, PFA, întreprindere familială, între­prin­dere individuală“.
 
În opinia avocatului, debitorului ar trebui să îi fie indiferent cine deţine creanţa, suma de plată fiind aceeaşi. Singura datorie a băncii la acest stadiu este să notifice clientul către cine a vândut creanţa. Revenind la problema creditelor neperformante deţinute de bănci, trans­ferul lor nu ridică probleme juri­dice, pentru că de la un punct încolo aces­te credite ies de sub regle­men­tările bancare. „Juridic, fără voinţa clientului, nu poate intra altă parte într-un contract. Dar, dacă eu, banca, am doar ceva de primit şi mi-am înde­plinit partea mea de obligaţii, dumnea­voastră trebuie să le îndepliniţi pe ale dumneavoastră. Acea obligaţie a dumneavoastră se ve­de la mine ca o creanţă. Şi apare ideea de cesiune de creanţă. Dacă am de pri­mit nişte bani de la dumnea­voas­tră, pot da creanţa oricui, fără a ţine cont de părerea dumneavoastră. Nu se trans­feră contractul, ci doar creanţa din el“.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.02.2016

 
Cuvinte cheie:
banci
, zf live
, credite neperformante
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide