Bănci și Asigurări

Vienna Insurance a preluat 30% din Asirom cu 47 mil. euro

Vienna Insurance a preluat 30% din Asirom cu 47 mil. euro

Ioan Niculae

25.07.2007, 18:30 39

Vienna Insurance (Austria), cel mai mare grup de asigurari din Europa Centrala si de Est, a cumparat ieri pe Bursa, de la omul de afaceri Ioan Niculae, peste 30% din Asirom, una dintre cele mai importante companii de asigurari din Romania. Afacerile grupului austriac pe piata locala, care mai detine Omniasig, Omniasig Life, Unita si Agras, vor depasi astfel o jumatate de miliard de euro in acest an.
Tranzactia s-a realizat la un pret de 0,75 lei/actiune, valoarea totala a acesteia fiind de 46,7 milioane de euro (146 milioane de lei). Niculae a mai ramas cu un pachet de 20% din actiunile companiei de asigurari, pe care il controleaza prin intermediul grupului Interagro. Acesta este insa doar primul pas, spun oficialii grupului. Vienna Insurance intentioneaza sa devina actionar majoritar la Asirom, iar dupa aceasta le va face o oferta actionarilor minoritari, potrivit legislatiei in vigoare.
Ceilalti actionari ai Asirom sunt Rafinaria Astra (8,34%), AVAS (6,38%) si trei societati off-shore: Waterwe Ventures Limited (9,55%), Tarkul Estated Ltd. (5,39%) si Damrosch Trading Limited (9,48%), despre proprietarii carora nu se cunosc informatii.
"Achizitia unei participatii la Asirom intareste pozitia grupului Vienna Insurance pe aceasta piata, care are un potential de crestere important", a declarat Gunter Geyer, CEO al grupului austriac.
Aceasta este cea mai spectaculoasa miscare din ultimii ani de pe piata asigurarilor. Practic, in doi ani, austriecii au reusit sa devina liderii pietei asigurarilor din Romania, nu insa fara a cheltui sume importante. In 2005, Vienna Insurance a cumparat 60% din societatea Omniasig cu 64 de milioane de euro. Ulterior, grupul a preluat si restul actiunilor societatii. Vienna Insurance mai detine Omniasig Life (asigurari de viata), Unita (asigurari generale) si Agras (asigurari agricole).
Companiile controlate de Vienna Insurance pe piata locala au avut anul trecut afaceri de 245 de milioane de euro (865,8 milioane de lei) si o cota de piata cumulata de circa 15,1%. Preluarea Asirom va majora cota de piata a grupului cu 10,5 puncte procentuale, la peste 25%, in conditiile in care compania a avut anul trecut afaceri de 170 mil. euro.
Ioan Niculae a confirmat ieri pentru ZF ca el a fost cel care a vandut actiunile, desi in urma cu doua zile a negat zvonurile referitoare la intentia sa de a vinde grupului austriac, spunand ca "este o prostie, nu este adevarat".
"Este vorba de un parteneriat cu unul dintre cele mai mari grupuri din Europa. Am decis sa vand acum pentru ca aveam nevoie de un partener puternic. Vom face din Asirom una dintre cele mai mari companii de asigurari din regiune", a declarat ieri Niculae.
La sfarsitul lunii iunie, omul de afaceri afirma intr-un interviu acordat ZF ca nu intentioneaza sa isi vanda participatia la Asirom in urmatorii 2-3 ani, desi primise peste 20 de oferte de la grupuri internationale ca AXA, Groupama si inclusiv Vienna Insurance.
Asirom va deveni cea mai mare companie din portofoliul local al grupului Vienna Insurance. Dupa preluarea Asirom, cota de piata detinuta de austrieci va creste semnificativ, aceasta tranzactie urmand sa fie analizata si de Consiliul Concurentei, pentru a evita un monopol.
Pe segmentul asigurarilor de raspundere civila auto obligatorii (RCA si Carte Verde), cele mai vandute polite din Romania, companiile detinute de grup au avut anul trecut o cota de piata de 23%, primele brute subscrise fiind de 80,6 milioane de euro (284 de milioane de lei). Odata cu intrarea Asirom in portofoliul austriecilor, cota de piata pe RCA va creste cu 16,3 puncte procentuale, la 39,3%. Pe segmentul asigurarilor RCA se duce cea mai apriga lupta intre asiguratori pentru cota de piata, dar aceste polite, alaturi de asigurarile Casco, le aduc companiilor si cele mai mari pierderi.
Prin achizitia Asirom, austriecii vor controla una dintre cele mai mari companii de asigurari din Romania, cu o retea teritoriala foarte dezvoltata, mai ales in zona rurala. Totusi, este vorba despre o companie care a avut in ultimii ani probleme financiare serioase, dupa ce o lunga perioada de timp a inregistrat profit. In 2005, Asirom a raportat o pierdere de 10 mil. euro, insa anul trecut compania a revenit pe profit, cu un rezultat net de aproape 4 milioane de euro. La sfarsitul lui 2006, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a impus Asirom un plan de redresare financiara, din cauza scaderii indicatorilor de prudentialitate. Dupa majorarea capitalului social, insa, CSA a decis inchiderea acestei proceduri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO