Bănci și Asigurări

Vine impozitul de 16% pe dobanzi

19.10.2005, 20:01 24

Dobanda aferenta depozitelor la termen, depozitelor la vedere sau conturilor curente constituite inainte de 1 ianuarie 2006 si care ajung la scadenta incepand cu aceasta data vor fi taxate cu cota de impozit de la data constituirii - 1% daca este vorba de depozite constituie inainte de 1 mai 2005, respectiv 10% pentru depozitele deschise ulterior. Aceasta prevedere este inclusa in ultima varianta de modificare a Codului fiscal, aflat inca in dezbatere la Ministerul Finantelor.

In rest, clientii bancilor care deschid depozite si conturi curente incepand cu 1 ianuarie 2006 vor plati un impozit majorat la 16%.

Pentru veniturile sub forma de dobanzi, impozitul este calculat si retinut de catre banci la momentul inregistrarii in contul curent sau in contul de depozit al titularului, respectiv la momentul rascumpararii, in cazul unor instrumente de economisire. Virarea impozitului pentru veniturile din dobanzi se face lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare inregistrarii/rascumpararii, in cazul unor instrumente de economisire.

Impozitul majorat la 16% va fi aplicat si castigurilor obtinute din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, precum si din orice alte operatiuni de acest gen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO