Bănci și Asigurări

Virgil Şoncutean, CEO al Allianz-Ţiriac, avertizează: Dacă se va impune un tarif maximal la RCA, analizăm chiar şi ieşirea de pe acest segment

Virgil Şoncutean, CEO al Allianz-Ţiriac, avertizează:...

Autor: Claudia Medrega

19.09.2016, 00:07 3104

Noul şef al celui mai mare asigurător cu capital german din România, Allianz Ţiriac, companie cu afaceri de 230 mil. euro anul trecut, afirmă că dacă „preţul de referinţă la RCA va fi insuficient, orice scenariu (privind prezenţa companiei pe acest segment - n. red.) este posibil“.

La prima sa întâlnire cu pre­sa în calitate de di­rector general, Virgil Şon­cu­tean, noul CEO al Allianz-Ţiriac, care are 30% din venituri din RCA, avertizează că va fi foarte greu să le explice acţio­narilor de ce să rămână pe piaţa RCA dacă preţul de referinţă maximal, care urmează să fie stabilit ca urmare a ordo­nanţei de urgenţă a guvernului, va fi insuficient.

„Dacă preţul de referinţă va fi insu­ficient, orice scenariu este posibil. Şi o spun cu maximă responsabilitate. Nu este un avertisment gratuit. Vom avea dificultăţi mari să explicăm acţio­na­rilor de ce să rămânem… Nu în­seamnă că vom ieşi. Nu este este o dis­cu­ţie cu final cunoscut. Dar, orice sce­nariu devine posibil şi deschis la masa dis­cuţiilor. Această toamnă va fi o toamnă fierbinte în discuţia cu acţio­na­rii“, a declarat Virgil Şoncutean la Pre­deal, la o conferinţă pe teme economice.

Scandalul RCA a întors în timp piaţa asigurărilor, în contextul în care guvernul, Autoritatea de Supraveghere Financiară şi transportatorii impun stabilirea unor tarife de referinţă şi îngheţarea preţurilor, adică măsuri ce nu au mai fost aplicate de două decenii şi la care România s-a angajat să nu mai revină odată cu intrarea în UE.

Şoncutean susţine că preţul maxi­mal de referinţă nu va rezolva cauza problemei, ci doar va prelungi criza, toţi urmând să folosească preţul maxim. „În prezent suntem într-un cerc vicios în care toată lumea pierde. Din păcate nu se discută suficient despre cauze şi so­luţii. Se discută despre efecte şi despre vinovaţi. Realitatea de la care trebuie să pornim trebuie bazată pe cifre, nu pe opinii, impresii sau zgomot. Punctul de pornire este frecvenţa şi severitatea daunelor“. Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a spus că plafonarea tarifelor RCA de către stat va deschide „Cutia Pandorei“, existând riscul să apară şi alte grupuri de interese din alte domenii să ceară acelaşi lucru. Consiliul Concurenţei prin vocea preşedintelui Bogdan Chiriţoiu a agreat ideea unui preţ de referinţă temporar, însă a atras atenţia că, pe termen mediu, preţurile nu trebuie reglementate excesiv.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO