Bănci și Asigurări

Volksbank: Raiffeisen a initiat ideea fuziunii

17.01.2010, 23:10 86

Ideea fuziunii dintre Raiffeisen Zentralbank (RZB), carecontroleaza indirect Raiffeisen Bank Romania, si Volksbank AG, carecontroleaza indirect Volksbank Romania, a fost initiata deRaiffeisen, dar pana in acest moment nu au avut loc discutiidirecte intre oficialii celor doua banci, afirma reprezentantiiVolksbank Romania.
In presa austriaca au aparut saptamana trecuta informatii privindderularea unor negocieri care ar putea conduce la fuziunea celordoua mari banci care detin indirect jucatori de top in Romania, inconditiile in care Volksbank se confrunta cu dificultati privindmentinerea unei capitalizari confortabile in contextulcrizei.
"Cristian Konrad, avocatul oficial al Raiffeisen Bank, a declaratin presa austriaca faptul ca Raiffeisen Bank nu exclude unangajament in ceea ce priveste fuziunea cu Volksbank AG. Aceastaeste o opinie proprie exprimata", precizeaza VolksbankRomania.
RZB controleaza indirect Raiffeisen Bank Romania prin intermediulRaiffeisen International, holdingul care administreaza operatiunilegrupului in Europa Centrala si de Est. Similar, Volksbank Romaniaeste controlata in proportie de 99% de Volksbank International,care la rand sau are ca actionar principal Volksbank AG, cu 51%,alaturi de DZ Bank/WGZ Bank, cu 24,5%, si Banque Populaire CaisseD'Epargne, cu 24,5%. La jumatatea lui 2009, Volksbank avea 6,8% dinpiata bancara romaneasca, iar Raiffeisen 5,9%.
In septembrie 2009 Consiliul de Supraveghere al Volksbank Romania aavizat realizarea unei majorari a capitalului social cu 200 mil.euro prin transformarea in capital a unor linii de refinantare.Majorarea asteapta aprobarea actionariatului, previzionata a avealoc la sfarsitul lui martie, afirma reprezentantii bancii.
Conform unui studiu comandat de Erste Group, fuziunile siachizitiile se vor accelera pe piata bancara austriaca din cauzanevoilor de capital din ce in ce mai mari ca urmare a acumularii decredite neperformante si a cresterii exagerate a retelelorteritoriale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO