Bănci și Asigurări

Volksbank trebuie să vândă subsidiara de la Bucureşti în maxim 5 ani

Volksbank trebuie să vândă subsidiara de la Bucureşti în maxim cinci ani

Foto Silviu Matei

Autor: Marius Oncu

20.09.2012, 00:06 2641

Volksbank trebuie să vândă până la sfârşitul anului 2017 subsidiara din România, conform unui plan de restructurare a grupului austriac, care prevede şi renunţarea la alte active, aprobat miercuri de Comisia Europeană.

Banca austriacă trebuie să renunţe, de asemenea, şi la participaţia la divizia VB Leasing International, care controlează VB Leasing România. Grupul Volksbank şi VR Leasing Germania deţin participaţii egale, de câte 50%, la VB Leasing International. VB Leasing International deţine 80% din VB Leasing România IFN, restul de 20% aflându-se în posesia Volksbank România.

Grupul a anunţat la sfârşitul anului trecut că Volksbank România va fi repoziţionată în doi-trei ani, după care va fi vândută.

Potrivit planului de restructurare, activele grupului, de 30,49 miliarde de euro în iunie, ar urma să fie reduse gradual până la 18,39 miliarde de euro, iar activele ponderate la risc la 10,08 miliarde de euro, faţă de 15,54 miliarde de euro la mijlocul anului în curs, se arată într-un comunicat al Volksbank.

Activităţile cheie (core) ale grupului Volksbank vor include doar operaţiunile care oferă servicii băncilor regionale (Volksbanks). Operaţiunile care nu constituie activităţi core vor fi întrerupte, potrivit planului de restructurare. În luna octombrie a anului trecut controlul Volksbank România a fost transferat către vehiculul VBI Beteiligungs în contextul vânzării diviziei Volksbank International, fără subsidiara din România, către Sberbank din Rusia.

Grupul Volksbank deţine 51% din acţiunile VBI Beteiligungs, iar DZ Bank AG / WGZ Bank AG din Germania şi BPCE din Franţa au câte 24,5%.

Volksbank a intrat pe piaţa din România în 2000 şi deţine în prezent active de circa 4 miliarde de euro.

Statul austriac a preluat în aprilie o participaţie de 43% la Volksbank, parte a unui ajutor financiar care a costat statul peste un miliard de euro. Grupul şi-a redus operaţiunile şi a vândut active neesenţiale în încercarea de a reveni pe profit, după un rezultat negativ anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO