Bănci și Asigurări

WSJ: O reglementare a UE vizând speculaţiile cu derivate ar putea reduce accesul României la finanţări

WSJ: O reglementare a UE vizând speculaţiile cu derivate ar putea reduce accesul României la finanţări

Autor: Marius Oncu

01.10.2012, 00:00 116

O reglementare a UE pentru reducerea speculaţiilor cu instrumente derivate pe datorie, care va intra în vigoare la 1 noiembrie, ar putea afecta capacitatea de a se împrumuta a unor ţări cu pieţe mici ale datoriei guvernamentale, precum România, Polonia, Ungaria, Lituania şi Cehia, scrie WSJ. Măsura, anunţată în octombrie anul trecut, ar trebui să pună capăt speculaţiilor care împing în sus costurile de împrumut ale ţărilor din zona euro prin tranzacţionarea de CDS-uri (credit default swap-contract de asigurare a datoriei împotriva riscului de neplată) de către investitori care nu deţin şi obligaţiunile aferente.

"În mod ironic, consecinţele ar putea fi simţite mai puternic de către pieţele care nu împărtăşesc problemele crizei din zona euro", potrivit unei postări pe blogul cotidianului american Wall Street Journal (WSJ). Reglementarea trebuie implementată de toate cele 27 de state membre ale UE, inclusiv Polonia, Ungaria, România, Lituania şi Cehia, ţări care au pieţe ale datoriei suverane mai mici decât statele din Vest. Unii analişti financiari consideră că măsura ar putea descuraja investitorii să cumpere obligaţiuni. "De ce să le cumpere dacă este greu să-şi asigure riscul?", întreabă WSJ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO