Burse - Fonduri mutuale

1.100 de brokeri se uită la tranzacţii de până la 2 mil. euro pe Bursă

1.100 de brokeri se uită la tranzacţii de până la 2 mil. euro pe Bursă
13.07.2010, 23:09 26

Bursa locală a înregistrat şi ieri o evoluţie anostă, fărăvolatilitate prea mare pe indici, cea mai mare variaţie în piaţăfiind înregistrată de societăţile financiare, grupate sub BET-FI,care au urcat cu peste 3,3%. În rest indicele energetic BET-NG şiindicele BET au consemnat aprecieri cuprinse între 0,7% şi puţinpeste 1,2% faţă de referinţă. Lichiditatea pieţei s-a ridicat ladoar 1,9 mil. euro, pe un volum de tranzacţionare care abia adepăşit 8 milioane de acţiuni. Pe segmentul produselor structurates-au realizat transferuri ceva mai mari decât de obicei, rulajul peacest segment depăşind 30.000 de euro, transferuri similare fiindrealizate pe titlurile Transgaz (TGN) sau Transelectrica(TEL).
"Chiar dacă volumul de tranzacţionare s-a redus considerabil înultima perioadă, încercăm să ne umplem timpul cu alte activităţicare au legătură cu piaţa de capital. Suntem în discuţii cuclienţii, cu alte societăţi sau cu posibili noi emitenţi. Informareşi analiză facem permanent, nu se poate altfel", a apreciat DarieMoldovan, directorul de tranzacţionare la societatea deintermediere Broker Cluj.
Titlurile SIF Banat-Crişana (SIF1) au înregistrat cea mai mareapreciere la categoria societăţilor financiare, de peste 4,5%, însăpe un rulaj de doar 0,26 mil. lei. Creşterea vine în contextul încare unul dintre fondurile estonienilor de la Limestone a fostraportat recent cu o participaţie de 1,33% în cadrul SIF1. Cel maimare rulaj din piaţă a fost consemnat însă de acţiunile SIF Oltenia(SIF5), de peste 2,2 mil. lei, titlurile societăţii financiareurcând cu peste 3,3% faţă de referinţă, la nivelul de 1,25lei/unitate.
Şi titlurile Broker Cluj (BRK) au înregistrat un avans ceva maimare în şedinţa de ieri, acţiunile societăţii de intermediereurcând cu peste 4,8% faţă de cotaţia de luni. Titlurile bancare BRDşi Banca Transilvania (TLV) au înregistrat ieri o evoluţiepozitivă, însă doar acţiunile BRD au consemnat o apreciere de doar0,9% faţă de referinţă.
"Cu siguranţă, atât noi, cât şi investitorii ne-am plictisit devolumul atât de redus de pe Bursă. Pentru ultimele săptămâni, chiarşi pe timp de vară, lichiditatea pieţei a fost foarte slabă. Credcă în câteva zile atât volatilitatea, cât şi volumele detranzacţionare o să crească considerabil", a adăugatMoldovan.
Aprecierea din sectorul energetic a fost susţinută în principal decreşterile înregistrate de cele două societăţi financiare deinvestiţii, Transgaz şi Transelectrica, care au urcat cuaproximativ 1,8% fiecare. Acţiunile companiei petroliere OMV Petrom(SNP) au înregistrat un avans de doar 0,3% faţă de nivelul deluni.
De asemenea, titlurile companiilor de construcţii şi foraj DaforaMediaş (DAFR) şi Condmag Braşov (COMI) au înregistrat creşteri depeste 3,5% fiecare.
"Se simte o încărcătură în piaţă, însă nu ştiu ce direcţie o să iaBursa după ce se eliberează această presiune", a încheiatMoldovan.
Pe extern, principalele pieţe europene înregistrau ieri spreînchidere aprecieri ceva mai mari decât media ultimelor zile,indicele regional Euro Stoxx 50 urcând cu peste 1,7%. Cea mai marecreştere din regiune a fost înregistrată însă de indicele britanicFTSE 100, care cu două ore înainte de închidere avansa cu peste 2%faţă de nivelul de referinţă.

De urmarit astazi

  • Evoluţia societăţilor financiare (SIF-uri), în specialtitlurile SIF Banat-Crişana (SIF1), după ce un fond estonian deinvestiţii a fost raportat cu o deţinere de peste 1,3%.
  • Evoluţia titlurilor Băncii Transilvania (TLV), care au revenitpe plus, în ciuda acuzaţiilor aduse unor membri din conducereabăncii de manipulare a pieţei de capital.
  • Evoluţia companiilor de construcţii Dafora Mediaş (DAFR) şiCondmag Braşov (COMI), care ieri au înregistrat creşteriimportante.
  • Evoluţia acţiunilor din sectorul farmaceutic, în specialtitlurile Biofarm Bucureşti (BIO), după ce SIF Oltenia a raportatcumpărări succesive de pachete de acţiuni la producătorul demedicamente.
  • Evoluţia principalelor pieţe europene, care ieri continuauseria de evoluţii pozitive, cu avansuri de aproape 2% pe indiceleregional Euro Stoxx 50.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO