Burse - Fonduri mutuale

11 noi fonduri mutuale asteapta sa intre pe piata

22.08.2007, 19:21 7

Piata fondurilor mutuale s-ar putea imbogati cu inca 11 fonduri noi, care asteapta deja sa fie autorizate de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), potrivit reprezentantilor comisiei.
Anul trecut au fost lansate pe piata opt noi fonduri de investitii, in timp ce anul acesta numarul noilor intrati este de patru, piata numarand in prezent 33 de fonduri deschise de investitii care au active de 250 mil. euro, nivel mult sub media statelor UE, unde functioneaza in medie 1.400 de fonduri deschise de investitii cu active nete de 270 mld. euro.
Anul aderarii la UE poate fi considerat un an de teste si probe pentru administratorii de fonduri care studiaza oportunitatile noi aparute pe piata locala, dar si eventuale externalizari ale plasamentelor proprii. Dezvoltarea industriei locale va sta sub semnul lansarii de fonduri de investitii specializate si de fonduri cu plasamente pe pietele externe de capital, este de parere Radu Hanga, presedintele societatii de administrare BT Asset Management. Cu toate acestea, numarul fondurilor deschise de investitii nu este atat de relevant pentru dezvoltarea industriei, cat mai ales valoarea activelor si gradul de penetrare a industriei.
Pe piata locala exista segmente neacoperite inca de administratorii de fonduri deschise de investitii. Fondurile de fonduri sunt absente din industrie, societatea KD Investements anuntand inca de anul trecut lansarea unui astfel de fond, conditionata in prezent de modificarea prospectelor de emisiune ale celorlalte fonduri de investitii de pe piata.
Factorii care pot contribui la o accelerare a procesului de dezvoltare sunt cresterea apetitului pentru investitii al romanilor, dezvoltarea pietei de capital, precum si evolutia descendenta a dobanzilor la depozitele bancare, care "va actiona asemeni unui catalizator pentru cresterea industriei fondurilor de investitii", spune Hanga. Concurenta reprezentata de administratorii din UE care pot activa pe piata locala a fondurilor de investitii va duce la dezvoltarea industriei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO