Burse - Fonduri mutuale

Acţionarii Petrom aşteaptă de cinci luni să afle preţul de retragere

Acţionarii Petrom aşteaptă de cinci luni să afle preţul de retragere

Autor: Andrei Chirileasa

11.01.2011, 23:53 94

Investitorii care au cerut companiei să le răscumpere acţiunileaşteaptă de aproape 5 luni să afle preţul de retragere, rezultat înurma unui raport de evaluare care va fi realizat de firma deconsultanţă Pricewate­houseCoopers (PwC) şi care ar putea oferi unreper important pentru întreaga piaţă în legătură cu valoareacompaniei.

Evaluarea realizată de PwC pentru Petrom ar putea fi şi unindiciu privind preţul pe care statul l-ar putea obţine dinvânzarea a 9,84% din acţiunile companiei, operaţiune programatăpentru acest an.

De la AGA de la începutul lunii august, când acţionarii Petromau aprobat desprinderea din companie a activelor aferenteactivităţii de distribuţie şi cedarea acestora către compania OMVPetrom Merketing, acţiunile SNP au câştigat 13%, ajungând să setranzacţioneze în prezent la 0,355 lei, aproape de maximulultimilor doi ani, atins în aprilie 2010.

Împotriva divizării au votat acţionari care deţin cumulat unnumăr de 25,6 milioane de acţiuni (0,045% din capitalul companiei),în timp ce Fondul Proprietatea, care deţine 20,11%, s-a abţinut.Acţionarii care au votat împotrivă sau s-au abţinut de la vot auputut apoi în termen de o lună să facă cerere pentru retragerea dincompanie, iar în septembrie Petrom a desemnat firma de consultanţăşi audit PricewaterhouseCoopers să realizeze raportul deevaluare.

Investitorii nu mai au răbdare

Acţionarii care au depus cereri de retragere, printre care senumără Broker Cluj (BRK) şi SIF Muntenia (SIF4), aşteaptă şi înprezent să afle preţul. În cazul în care preţul nu va fi suficientde bun, ei îşi pot revoca cererile în termen de 10 zile de lapublicarea raportului.

"Noi am depus cerere de retragere ca să vedem cât e preţul. Nuam vrut să rămânem pe-afară dacă preţul e bun, mai ales ca cerereade retragere e revocabilă", a declarat Grigore Chiş, directorulgeneral al Broker Cluj. El consideră că e absurd ca procesul deretragere să dureze atât de mult.

"Am încercat pe căile oficiale să obţinem informaţii şi ni s-aspus că e un proces de durată pentru că Petrom are foarte multeactive care trebuie evaluate", a precizat Chiş.

Avocaţii specializaţi în legislaţia pieţei de capital susţin căîn acest caz nu există un termen legal în care com­pania trebuie săfinalizeze retragerea acţionarilor. "Divizarea se face pe Legea 31(legea societăţilor comerciale), care nu precizează niciun termen.Este o mare lacună legislativă. Am avut clienţi care m-au întrebatdespre această procedură derulată la Petrom", a declarat CristianDuţescu, partener principal al casei de avocatură Duţescu şiAsociaţii.

Reprezentanţii Petrom nu au formulat un răspuns oficial pânăieri la întrebările ZF privind procedura de retragere aacţionarilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO