Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile BVB zburdă pe bursă, crescând cu 16% în ultimele trei zile

Acţiunile BVB zburdă pe bursă, crescând cu 16% în ultimele trei zile

Autor: Adrian Ionut Cojocar

01.02.2012, 00:06 619

Titlurile operatorului bursier BVB au câştigat în ultimele trei şedinţe de tranzacţionare circa 16% în valoare, după ce numai ieri aces­tea au marcat o creştere de 8,8%, preţul ajungând la 33,4 lei/unitate.

Tot ieri s-au transferat pachete care au cumulat 2,2% din capitalul operatorului la un preţ cu 16% mai mic, de 28 lei pentru o acţiune BVB, care au cumulat 5,3 milioane de lei.

Aprecierea vine cel mai probabil în contextul în care investitorii se aşteaptă ca pe fondul apropierii adu­nă­rilor generale anuale acţionarii Bursei de Valori să propună din nou acor­da­rea unui dividend special din lichi­di­tăţile record de care dispune opera­torul bursier şi care cumulau la 30 septembrie 2011 circa 16 milioane de euro.

Cumpărătorii acestor titluri mizează şi pe programul îndrăzneţ al Guvernului de listări ale unor companii importante, care ar putea urca rulajele şi comi­sioanele încasate de bursă în următorii ani.

"Principala bursă de valori din România, Bursa de Valori Bucureşti (BVB), ar trebui să fie unul dintre cei mai importanţi beneficiari în cazul succesului privatizărilor anun­ţate de stat pentru 2012-2013. În afară de comisioanele excep­ţionale din listări, aceste oferte ar trebui să îmbună­tă­ţească lichiditatea zilnică şi să crească atractivitatea bursei pentru investi­torii institu­ţionali străini. Mai mult, compania are o capacitate solidă de a genera numerar, îşi răsplăteşte acţionarii cu o rată de distribuire a dividendului de aproape 100% şi se bucură de o poziţie consistentă de numerar care are şanse să se transforme în dividend special", spun într-un raport emis recent analiştii Raiffei­sen Capital & Investment.

Ei mai spun că se aşteaptă ca ofertele secundare ale Transelectrica şi Transgaz, dar şi oferta iniţială a Romgaz să fie finalizate cu succes în 2012, în timp ce oferta secundară a Petrom şi cea iniţială de la Hi­droelectrica, care sunt practic cele mai aşteptate de către investitori, să fie lăsate de Guvern pentru anul 2013.

Pentru 2011 analiştii RCI estimează că Bursa de la Bucureşti va raporta un profit net de trei ori mai ridicat decât în 2010, de 16,5 milioane de lei.

Top câştigători şi perdanţi la bursă

Listările ar putea să aducă un plus de 20% la afacerile BVB din 2012, faţă de nivelul de 20,4 milioane de lei estimat pentru 2011, însă profitul este estimat însă să coboare cu 13%, la 14,3 milioane de lei, în lipsa divi­dendelor excepţionale încasate de la Depozitarul Central.

Factorii care influenţează acţiunile BVB:

  • Creşterea preţurilor acţiunilor şi a valorii tranzacţiilor din ultima lună la nivelul pieţei determină creşterea veniturilor şi a profiturilor BVB.

  • Ofertele publice asumate de stat (Transelectrica, Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica) vor aduce venituri suplimentare, dar şi o creştere a vizibilităţii BVB. Pe termen lung, aceste oferte vor genera un plus de lichiditate la bursă.

  • Schimbarea componenţei Consiliului de Administraţie şi aducerea unei echipe manageriale cu experienţă ar putea îmbunătăţi rrezultatele financiare şi mai ales percepţia investitorilor faţă de BVB.

  • Plata unui dividend special din lichidităţile de circa 70 de milioane de lei deţinute de BVB ar putea creşte interesul pe termen scurt.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO